Т ова място е сред последните в Кабул, където жените

...
Т ова място е сред последните в Кабул, където жените
Коментари Харесай

Салон за красота остана последен оазис на свободата за жените в Кабул

Т ова място е измежду последните в Кабул, където дамите могат да се събират отвън жилищата си - кътче, в което царува независимост и даже фриволност, в което още са разрешени всевъзможни лудории. Въпреки заканите на талибаните Мохадеса е решила да не затваря своя салон за хубост, написа Дафне Русо от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Клиентките ѝ, докарани с коли, се промушват през малка врата в дискретната фасада ,

всички реклами по която са замазани с бяла багра. Щом се озове зад тежката завеса от виолетово кадифе, всяка зарязва в ъгъла своя хиджаб, никаб или абая. И талибанските патрули - едвам на метри оттова, като че ли остават към този момент в различен някакъв свят. Сред шумотевицата от сешоарите, обхванати от аромата на лаковете за нокти и коси, цяло ято дами с клинове, топове без ръкави или с вечерни рокли се въртят и гласят под благосклонния взор на Мохадеса, стопанката на заведението.

Трийсет и две годишната бизнес дама с дълга пригладена коса и вежди ,

завършени като на Ким Кардашиян, не е могла да се помири и да затвори. Нито да изостави в неволя двайсетината девойки, работещи за нея. "Не желаеме да се откажем от обичаната си работа. И афганистанското общество повече от всеки път има потребност дамите да работят. Много от служителките тук хранят фамилии ", изяснява тя пред Агенция Франс Прес.

"Харам "

По време на предходното талибанско ръководство (1996-2001 г.) салоните за хубост бяха неразрешени и покажат ли се лакирани нокти отдолу под бурката на някоя жена, имаше заплаха да ѝ ампутират пръстите. Откакто се завърнаха на власт в средата на август, фундаменталистите декларират, че са се "модернизирали ". Което не попречи някои талибани да заявят по малкия екран, че парфюмите и тракането на високите токчета се считат за "харам " (забранени). Два месеца по-късно обаче има известна неизясненост по отношение на наличието и използването на религиозните им разпореждания. И Мохадеса внимателно се възползва от тази пауза, само че също като мнозина се притеснява от ненадейно сгъстяване на ограниченията.

"Ще ви кажа, че всяко момиче се опасява, идвайки на работа ,

изключително когато отваряме салона ", доверява тя. Тази заран, в един предпразничен ден, трийсетина клиентки са пристигнали да се разхубавят за идна сватбена вечер, която ще протече, както към този момент се случва, в строго разделяне сред мъже и дами. Фархунда - сестра на една от булките и учител по британски, съзерцава постигнатия резултат.
Доволна ли е? "Това е първото ми същинско излизане от края на август ", радва се тя. Едното ѝ око е неподвижно под дебелия пласт сенки. "Изгубих лявото си око при нахлуване на талибаните против моето учебно заведение. Мога да кажа доста неща за тях, само че през днешния ден е церемониален ден, да не приказваме за това ", отсича тя.

"Нито сини, нито черни "

Всяко оживление на входната завеса слага дамите нащрек. Но в това последно място от този жанр никоя от пристигналите афганистанки не си отхвърля да изрази допустимо най-силно своята женственост. Фризурите: косите се удължават с спомагателни кичури и подреждат в свръхсложни шиньони, украсени с обилна бижутерия. Гримът: колкото повече, толкоз по-добре - мощно покривен декор дьо загар, главозамайващи изкуствени мигли, пайети и кристали, устни във формата на сърце и най-после пудра за резултат "порцеланова кукла ".

"Вярвам в съпротивата ", споделя Маруа (името е променено), дребно момиче на 22 години. Тук си е направила бунтарска прическа, която оголва ушите ѝ, надупчени с обици тук и там.

" Ние не сме народ, който носи бурки, били те сини или черни ",

декларира твърдо младата жена, пристрастена към модата и преди малко приключила образование по фешън дизайн в Индия. "В Афганистан имаме толкоз фина мода, толкоз красива, толкоз пъстроцветна (...), а в този момент сме към този момент единствено призраци ", разочаровано споделя тя. Наложило ѝ се е да спре замисленото основаване на първото учебно заведение по мода в страната.

"По ирански "

При все че бурките от дълго време са навсякъде облекло в някои афганистански провинции, дамите в Кабул не си падат доста по тях. Повечето носят към този момент дълга черна дреха, наречена абая. Често обаче млади дами още се осмеляват да облекат по-къса туника или цветно палто. Колкото до покривалото, нерядко дамите още си го поставят "по ирански ", оставяйки непокрити лицето и предния завършек на косата. Дрехите не са толкоз значими, размишлява поетично настроената млада дизайнерка: "Жената дължи цялата си хубост основно на своята усмивка. И в случай че тя изчезне, избавление към този момент няма ".

Между редките си, цялостни с обаяние отбивания в салона Маруа ,

както споделя, "очаква знамение ", с цел да възобнови проектите си. Фархунда мисли единствено по какъв начин да се върне към преподаването. А Мохадеса се опасява за живота си. На екранчето на телефона си тя демонстрира пред Агенция Франс Прес заплашително писмо на бланка на талибанското министерство на добродетелта и битката с порока, получено по думите ѝ в салона.

"Освен в случай че дойдат да ми сложат нож на гърлото, считам да продължа, оставаме тук ", споделя в отговор Мохадеса.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР