Т-клетъчният имунитет, който хората придобиват след обикновена настинка дава защита

...
Т-клетъчният имунитет, който хората придобиват след обикновена настинка дава защита
Коментари Харесай

Проучване: Т-клетъчният имунитет след обикновена настинка дава защита срещу коронавируса

Т-клетъчният имунитет, който хората получават след елементарна простуда дава отбрана против ковид, сочи ново изследване на Импиръл колидж Лондон. Обикновената простуда се предизвиква от други коронавируси и от дълго време се спекулира дали тези антитела спомагат за отбраната при COVID-19.

Имунитетът към ковид е сложен и въпреки антителата да понижават шест месеца след имунизация, Т клетките остават доста по-дълго време и играят значима роля в отбраната. Проучването е почнало през септември 2020 година, като тогава са гледани Т клетките, генерирани от предходни настинки. Проследени са общо 52 случая на заразяване в едно домакинство с COVID-19. 26 от хората, които по този начин и не развили зараза, имали доста по-високи равнища на въпросните Т кафези, в сравнение с тези, които се заразили. Все още не е ясно обаче тази отбрана какъв брой е продължителна.

Според създателите на изследването, което беше оповестено в " Нейчър " вътрешните протеини на ковид са тези, които са на прицел за Т клетките и това дава добра тенденция за бъдещето на имунизациите. Полезното в тази ситуация е, че в случай че се създаде ваксина към тези протеини, тя би била с много по-продължителна успеваемост.

Настоящите ваксини се прицелват в шиповидния протеин на ковид, който се свързва с клетките ни при заразяване. Проблемът е, че той мутира доста по-често за разлика от протеините вътре в самия вирус. Учените считат, че създаването на тези нови ваксини ще защищава и от бъдещи разновидности на ковид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР