Сюзън Голенсон от ЕБВР (вдясно) и Светослава Георгиева от Фонда

...
Сюзън Голенсон от ЕБВР (вдясно) и Светослава Георгиева от Фонда
Коментари Харесай

230 млн. евро се насочват към проекти на ВиК сектора в страната

Сюзън Голенсон от Европейска банка за възстановяване и развитие (вдясно) и Светослава Георгиева от Фонда на фондовете подписаха съглашението, което ще задвижи вложенията във ВиК инфраструктура в идващите пет години

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Европейска банка за възстановяване и развитие дава 10 млн. евро на Македония за довършването на кулоар №8 към България

От българска страна към този момент не се плануват скоростни пътища сред границата и София
20 сеп 2018
Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лева

Това е втората процедура за заеми за обществени и започващи предприятия, откакто първата не провокира задоволително интерес
10 сеп 2018
Храна за еднорози*

60 млн. евро ще бъдат налични за финансиране на стартъпи в България до края на тази година
17 авг 2018
Европейска банка за възстановяване и развитие увеличи прогнозата си за растежа на България

За тази година планува 3.6%, а за идната 3.4% растеж на Брутният вътрешен продукт
13 май 2018 Финансиране от общо 230 млн. евро ще бъде ориентирано към ВиК операторите в страната за осъществяване на техни планове за възобновяване на мрежата и усъвършенстване на предоставяните обществени услуги. То ще даде опция на сдруженията да набират изискуемите лични средства, които би трябвало да допълват безвъзмездната европейска помощ, предоставена на бранша за идващите пет години. Ресурсът ще е под формата на заеми и гаранции, отпускани през Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), а първите заеми се чака да бъдат усвоени още при започване на идната годината.

За кого е помощта

Общо 16 са ВиК операторите в страната, към които е ориентирана схемата за финансово подкрепяне, откакто се минали през консолидация на активи и активност. Останалите 12 към момента не дават отговор на изискванията и не е ясно дали ще могат да получат такова финансиране в някакъв миг.

Няма закрепен оптимален размер на сумата, която ВиК-тата могат да употребяват, само че тя би трябвало да съставлява до 20% от разноските на плана, по който работят. Друга част се покрива от безвъзмездното финансиране по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014 - 2020 година, което е в размер на общо 1.5 милиарда лева за целия ВиК бранш.

Финансирането по схемата ще с дълъг период за връщане - до 15 години, с опция за 3 години гратисен интервал. Лихвите също ще са по-ниски от пазарните. Това се реализира посредством схемата, по която се дава ресурса.

Участието на Фонда на фондовете

Половината от парите или 115 млн. евро идва от оперативната стратегия " Околна среда " и е предоставен на държавния Фонд на фондовете. След като е структурирал финансовите артикули, посредством които той може да се дава на крайните получатели, фондът е избрал Европейска банка за възстановяване и развитие за управител на програмата, защото има липсващ за страната опит в региона на инфраструктурните планове.

От своя страна банката ще прибавя в допълнение финансиране. Отделно, до 30% от общия размер на финансирането са гаранции, с които ще може в допълнение да се диверсифицират източниците на финансиране посредством комерсиалните банки в страната. Така програмата се чака да активизира запас от 230 млн. евро.

За частта, която се дава от Фонда на фондовете и която може да е до 80% от размера на самостоятелните заеми, лихвеният % ще е 0%, а Европейска банка за възстановяване и развитие ще олихвява заемите според от профила на крайните получатели.

Началото - 2019 година

От името на банката Сюзън Голенсон заявява подготвеност да насочи за асимилиране първите заеми още при започване на 2019-а година. Тя добави, че екипът на Европейска банка за възстановяване и развитие, който ще работи с 16-те ВиК-та, е формиран от експерти в София, както и специалисти по инфраструктурно финасиране в Лондон. От банката акцентираха, че финансирането по схемата ще може да покрива и разноски по приемане на техническа помощ и оптимизация на активността на ВиК - оператора.

" Добавената стойност от присъединяване на Фонда на фондовете в схемата е посредством експертизата в ръководството на запаси по оперативни стратегии ", изясни изпълнителният шеф на държавната конструкция Светослава Георгиева. Тя добави, че до този миг фондът е насочил към стопанската система половината от поверените му 1.2 милиарда лева запаси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР