Сюжетите в новините от последните седмици до преди година гледахме

...
Сюжетите в новините от последните седмици до преди година гледахме
Коментари Харесай

Това вече сме го гледали на кино

Сюжетите в новините от последните седмици до преди година гледахме единствено като кино. Подобни апокалиптични картини - с празни улици и суматоха измежду хората, бяха единствено сюжети на филми.
 
(2011) Reel ~ (2020) Reality
— Chiranjiv Santhosh M (@kingchiru15)
Епидемията от ковид, която потегли от Китай през декември, в този момент върлува из целия свят. Епицентърът на болестта към този момент се трансферира в Европа, Италия е една от най-тежко засегнатите страни с хиляди жертви. Ваксина против новата заплаха към момента няма, само че специалистите твърдят, че се работи интензивно в търсене на лекарство. Към момента най-важните стъпки остават обществената изолираност и положителната хигиена.

Така, до момента в който хората са се самоизолирали в домовете си, не е чудно, че любознанието ги кара да видят по какъв начин се развива една пандемия в света на филмите. Напълно закономерно пораства и ползата към филми със сюжети, близки до обстановката, в която живеем през днешния ден. Заради пандемията от ковид мнозина си припомниха „ Заразяване ” от 2011 година и, близо десетилетие след премиерата си, филмът се трансформира в едно от най-търсените заглавия.
 
Лентата наблюдава с документална акуратност по какъв начин в границите на пет месеца една зараза поражда, популяризира се в международен мащаб и постепенно, само че несъмнено бива овладяна, въпреки и с цената на доста жертви. Някои към този момент се майтапят, че „ Заразяване “ е документален филм.

Режисиран от Стивън Содърбърг, филмът се концентрира върху вирус, наименуван „ MEV-1 ”, който произлиза от Азия и се предава посредством досег. Симптомите стартират със мощна кашлица и бързо се утежняват. Твърде реалистично… Вирусът убива 26 милиона души по света, разглеждайки концепцията за обществено разграничаване, както и разпространяването на дезинформация в цифровата епоха. Твърде реалистично…
 
CONTAGION (2011)
COVID-19 (real life 2020)
— Nelson Carvajal (@nelsoncarvajal)

„ Приликите сред нашия вирус във кино лентата и ковид са несъществени, инцидентни и в действителност не са толкоз значими. Това, което е по-важно, е приликата в общественият отговор, разпространяването на страха и действителните резултати от това ”, разяснява писателят Скот Бърнс. 
 
Finally watched Steven Soderbergh's CONTAGION (2011), a movie that feels even more relevant and timely now than when it was released. Shows methodical exploration of the threat of viral epidemic. Such an effective, well-made & scary medical thriller.
— ㅤnαkul.ㅤ (@itsNaCool)

Подобни филми с апокалиптичен сюжет са също „ Сблъсък “, „ 12 маймуни “ (1995) на Тери Гилиъм, „ Z-та Световна война “ (2013) .
 
В „ Щамът Андромеда “ (1971) смъртоносният вирус идва от Космоса и мутира с непредвидени последици. „ 28 дни по-късно “ (2002) на Дани Бойл  пък демонстрира по какъв начин се разпада едно общество при разпространяването на мощно инфектиран бяс, който за секунди трансформира хората в неконтролируеми зверове.
 
В „ Аз съм легенда “ (2007) с Уил Смит болестта поражда след несполучлив опит за основаване на лекарство против рак.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР