Сьомга с класически сос Терияки - невероятна комбинация от вкусовеНеобходими

...
Сьомга с класически сос Терияки - невероятна комбинация от вкусовеНеобходими
Коментари Харесай

Сьомга с класически сос Терияки

Сьомга с типичен сос Терияки - невероятна композиция от усети

Необходими Продукти

● филе от сьомга - 2 броя (по 200 граам)
● олио - ½ с.л.
● саке - 1 с.л.

Сос Терияки


● соев сос - 2 с.л. мрачен
● мирин - 2 с.л.
● саке - 2 с.л. (или шери)

Гарнитура


● зелен боб - бланширан
● чери домати
● радикио

Начин на подготвяне

Има разнообразни версии на предписания за сос терияки, само че като цяло това е примес от соев сос, саке, мирин и/или захар. Ако употребявате метода на намазване, сосът би трябвало да се кондензира, с цел да стане по-гъст, тъй че да полепне елементарно по рибата или месото.

Понякога сосът се сипва, до момента в който месото или рибата се готвят, само че от време на време просто добавяте соса към пърженото месо/риба на тиган и готвите в допълнение, с цел да кондензирате соса. Днешната ми рецепта употребява втория способ.

Пропорцията на съставките на соса е лесна за запомняне – равни порции соев сос, саке, мирин и малко захар. Количеството захар може да бъде някъде сред половин лъжичка до нула. Но в случай че обичате сладко, не се колебайте да добавите малко кафява захар.

Пригответе соса Терияки. Загрейте соевия сос, по-късно го прехвърлете в купа и разтопете кафявата захар в него. Разбъркайте. След това прибавете останалите съставки: няколко зърна черен пипер, обелен и нарязан чесън, няколко резена свеж джинджифил и мирин.

Бързо изплакнете сьомгата под прясна течаща вода и отстранете всички останали кости. След това с изострен нож нарежете на части, като запазите кожата.

Поставете сьомгата в купа и я покрийте със соса Терияки. Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова на хладно място за няколко часа, като не забравяйте да обръщате понякога.

След като мариновате, подсушете филета от сьомга с кухненска забрадка.

Загрейте олио в тиган на приблизително мощен огън.

Добавете филетата от сьомга с кожата надолу и натиснете центъра на филетата за към 30 секунди да се запечатат, с цел да избегнете сгъстяване.

Гответе за 2 минути, обърнете ги и гответе още две минути.

Добавете 1 супена лъжица саке в тигана, покрийте с похлупак и задушете за към 30 секунди.

Махнете капака и обърнете филетата, след което прибавете соса Терияки. Когато сосът стартира да клокочи, с лъжица полейте филетата със соса. Когато количеството на соса намалее до към 2-3 супени лъжици, изключете котлона.

Прехвърлете сьомгата в паница за сервиране, залейте сьомгата със соса от тигана.

Гарнирайте със свежа салата, за предпочитане с нотка на киселинност, която се съчетава добре със сладостта на сьомгата: да вземем за пример салата от зеле  или зелена салата, салата радикио.

Сьомгата с типичен сос Терияки е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР