Сякаш роден в сценария на научнофантастичен филм, вулканът Кава Йен

...
Сякаш роден в сценария на научнофантастичен филм, вулканът Кава Йен
Коментари Харесай

Индонезийски вулкан оцветява нощта в брилянтно синьо

Сякаш роден в сюжета на научнофантастичен филм, вулканът Кава Йен в източната част на индонезийския остров Ява свети нощем с блестящо синьо зарево. Това е феномен, който е друг от всички други вулкани на планетата, само че малко просвета може да изясни мистерията.

Червена лава, наследник пламък

Разтопената канара, която се излива от вулкана е като всяка друга: свети в блестящо алено, жълто и оранжево. През деня пушекът, който се издига от пукнатините в земята наподобява бял като всеки различен вулкан. През нощта обаче, пейзажът е огрян от ярка синя светлина, която може да съперничи на най-странните явления.

Ефектът се получава от конфликта на лавата със супер нагорещени серни газове под високо налягане. Газовете се възпламеняват от лавата и се смесват с О2, а резултатът е брилянтни сини пламъци, които доближават до 5 метра височина. Концентрациите на сяра са толкоз интензивни, че синият пламък може да залее ската на вулкана и по този начин да наподобява като че ли лавата е синя.

Тъмната страна на синьото

Вулканът естествено притегля доста туристи, само че не е просто туристическа дестинация. Кратерите са място, където служащи събират части сярна канара. Това са възрастни служащи, само че има и доста деца, които събират камъни в кошници и ги носят на разстояние от 3,5 км, с цел да изкарат към 10 $ дневно след 12 часова работа. Това занятие е не просто тежка работа, само че и е доста рисково, защото хроничното излагане на сяра носи сериозен риск за гърлото и белите дробове и предизвиква дихателни проблеми.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР