Свят Три сценария за бъдещето на Русия. Единият особено мрачен

...
Свят Три сценария за бъдещето на Русия. Единият особено мрачен
Коментари Харесай

Три сценария за бъдещето на Русия. Единият особено мрачен

Свят Три сюжета за бъдещето на Русия. Единият изключително тъмен Познавачи на Русия от целия свят изготвиха четири сюжета за бъдещето на страната 1 март 2020, 16:22  Три сюжета за бъдещето на Русия. Единият изключително тъмен Източник: ЕПА/БГНЕС
олитолози и познавачи на Русия от разнообразни европейски, американски и съветски университети и проучвателен центрове, излязоха с общо четири сюжета за бъдещето на Русия. Един от тях е изключително тъмен, написа "Дойче веле ".

Брошура, под заглавието "Да помислим за бъдещето: Русия след 2024 година ", събрала четирите текста, е оповестена по самодейност на немската фондация "Фридрих Еберт " (която е близка до ГСДП) и на берлинския Център за източноевропейски и интернационалните проучвания.

Сценариите за бъдещето са род, който разрешава повече независимост спрямо научния отчет. Тъкмо от нея се възползват създателите на четирите сюжета, два от които са условно позитивни, а другите два - условно негативни.

"Златен орел ": Русия е постоянна и в другарски връзки със Запада

"Успешната губернаторка на Красноярския край Екатерина Надежная става първата жена отпред на Русия след Екатерина Втора. Нейното държавно управление си слага за цел да възвърне стабилността в страната, която е раздирана от рецесии. Надежная се обръща за помощ към Запада - и я получава. Руските елити се стремят да избегнат интернационална борба, тъй като рискът от ескалация на напрежението вътре в страната е прекомерно огромен ".

Така стартира първият сюжет от общо четирите. По-нататък продължава:

Лидерите на Франция, Съединени американски щати, Германия и Полша посрещат топло новоизбрания президент на Русия Пьотр Преображенский. Руските бойци маршируват на Червения площад един до друг с френски и американски сътрудници: подобен 9 май през 2025 година си показват създателите на брошурата.

Това става допустимо, откакто Русия взема решение да не гледа повече обратно, а да се устреми към бъдещето. Тласък дават мъчителните, само че от дълго време назрели промени, провокирани от митингите през 2021 година. Благодарение на конституционната промяна нараства тежестта на Народното събрание, където доста въздействие получават левите партии - обновената компартия и представители на самостоятелните синдикати. "Единна Русия " съумява на косъм да избегне провалянето - най-много поради известността на Путин.

Парламентът придобива и по-сериозен надзор над силовите структури. Реформите, извършени от Думата, дават повече автономия на районите и макар прогнозите тази мярка не води до безпорядък. Напротив - хората се сплотяват за решение на локалните си проблеми. Роля изиграват и следващите огромни пожари в Сибир, които принуждават управляващите и гражданското общество да търсят взаимни отстъпки в името на оцеляването на хората и природата.

Авторите на този сюжет разказват сполучливото предаване на властта: Путин схваща, че му би трябвало правоприемник, който хем да бъде задоволително известен измежду хората, хем да може да взема решение и споровете вътре измежду съветския хайлайф. В близкото обграждане на Путин подобен човек няма, така че изборът пада върху самостоятелния банкер и милиардер Преображенский - един задоволително предан човек, който обаче не крие паниките си поради растежа на корупцията и национализма.

Вече като президент Преображенский слага нови цели: развиване на инфраструктурата, възстановяване на екологията, редуциране на военния бюджет, обособяване на бизнеса от властта. Той съумява да усъвършенства връзките с украинския си сътрудник Зеленски, да се контракти за помирение в Донбас и за последователно повдигане на европейските наказания. Всичко това дава позитивни импулси и на стопанската система. Френският президент Макрон оглявява европейска самодейност за възстановяване на връзките с Русия, а избраният отново президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп не демонстрира интерес към по-нататъшна ескалация на напрежението. В Кремъл също ревизират враждебното си отношение към Запада, тъй като от ден на ден се усилват страховете от възходящите упоритости на Китай.
Руснаци питат, Владимир Путин дава отговор  путин директна линия  путин директна линия  путин директна линия  путин директна линия
"Орелът нервничи ": Русия продължава спора си със Запада

Според този сюжет, през 2024 година в Русия ще има вътрешна непоклатимост - само че на фона на редица борби. На пръв взор в интернационалната политика нещата се развиват по усета на Кремъл: в Сирия царува релативно успокоение, а Съединени американски щати притискат Китай, което облекчава Русия. Но откакто Съединени американски щати разполагат свои военни бригади в Полша, Кремъл принуждава Беларус да допусне съветска авиобаза на своя територия, отплащайки се с на ниска цена нефт. През 2022 година над естонския бряг се сблъскват съветски изтребител Су-35 и испански военен аероплан "Юрофайтър Тайфун ". Москва и Вашингтон съумяват да се оправят с тази рецесия, само че нещата стигат до ръба на огромна ескалация.

Вътре в страната царува мъртвило, митинги съвсем няма. Властта отпуска пари за обществени планове и по този начин краткотрайно съумява да замаскира сериозните вътрешни проблеми. Президент на страната е Максим Троицкий, полковник с богат военен опит в Сирия и с сполучливи спецоперации в Близкия изток, за който се допуска, че даже е предизвикал гражданската война в Саудитска Арабия. Путин го избира освен поради лоялността, само че и поради успеваемостта му. И дълго го приготвя за новата му роля - на първо време издигайки го през 2022 година за вицепремиер.

Заради спора в Саудитска Арабия цената на петрола се повишава, а това оказва помощ на Русия, чиято стопанска система не процъфтява, само че и не рухва. В Съединени американски щати Тръмп печели втори мандат и потегля на борба с Китай, което пък води до международна икономическа криза. Проблемите на европейските демокрации ненадейно се оказват потребни за Кремъл: в Европейски Съюз продължава рецесията с мигрантите, а това оказва помощ на руснаците да се примирят със ориста си, въпреки че не се усещат изключително щастливи в своята страна.

Освен това Кремъл афишира война на корупцията. Сред първите жертви е опозиционният водач Алексей Навални, който през 2021 година е наказан поради финансови помощи, отпуснати му от Запада. Разбира се, чистките не засягат близкото обграждане на Путин - те просто отвличат вниманието.

Троицкий дава обещание да отвори нова страница в историята на Русия, само че е прекомерно некомпетентен и също така не се захваща с същинските проблеми на страната. Всъщност той би трябвало да модернизира стопанската система, да заглади несъгласията сред елитите, които са подвластни от цената на петрола, да разплете възела на несъгласията в Донбас и да построи градивни връзки със Запада. Във въздуха към момента витае вяра, само че таман вярата, а не отчаянието подхранва революциите, установяват създателите на този сюжет.

"Орелът настръхва ": дълбока рецесия в Русия

В основата на този сюжет са залегнали два негативни фактора. В началото на второто десетилетие на 21 век световната рецесия в международната стопанска система нанася тежък удар на Русия, а цената на петрола рухва до 15 $ за барел. Фондът за национално богатство е изразходван единствено за няколко месеца. Икономиката не може да бъде нормализирана. Ескалацията на вътрешното напрежение води и до неконтролируема корупция. Държавните структури на процедура към този момент не действат, общественото напрежение пораства, сред федералния център и периферията пораждат непреодолими несъгласия. Прозападните елити в Русия са изтикани от националистически настроените силови структури.

Русия получава сериозен удар и на интернационалната сцена, откакто новоизбраната президентка на Съединени американски щати Елизабет Уорън взима в свои ръце самодейността за решение на споровете към Грузия и Украйна. През 2021 година Путин се съгласява Донбас да бъде върнат под украински суверенитет, а малко по-късно Киев получава покана за участие в НАТО. Това от своя страна укрепва позициите на съветските националисти. В същото време заради дефицит на средства Кремъл би трябвало да се откаже от дейната си външна политика в Близкия изток, в Латинска Америка и в Африка.

Популярността на Путин спада. През 2023 година той си избира правоприемник: лоялния му съмишленик и министър на защитата Сергей Шойгу. Първите месеци от президентския мандат на Шойгу съответстват със задълбочаването на рецесията в международната стопанска система. Отношенията със Съединени американски щати стават искрено враждебни. На фона на възходящите митинги вътре в страната Путин е назначил нов вътрешен министър: Игор Стрелцовский. През лятото на 2025 година към този момент излиза наяве, че Шойгу не се оправя и таман Стрелцовский поема самодейността, нареждайки жестока кавга с протестиращите. През декември Шойгу се отдръпва „ по здравословни аргументи ", а Стрелцовский краткотрайно поема поста му. За да опази единството на страната, той уволнява ръководителите на райони, които не се оправят с вълната от митинги. Под претекст, че е зародила непосредствена заплаха за Русия, краткотрайният президент концентрира многочислени войски по границите с Украйна и Грузия. Към този миг Киев и Тбилиси към този момент са получили статут на претенденти за участие в НАТО и са се съгласили да одобряват войски на Алианса на своя територия.

Дали този тъмен сюжет ще се сбъдне? А може би ще се сбъдне някой от оптимистичните сюжети? Например оня, в който за президент на Русия е определена "Екатерина Надежная ".

По тематиката  ТАСС: Русия желае да вкара принцип за цялост на някогашните президенти ТАСС: Русия желае да вкара принцип за цялост на някогашните президенти  Изследване: Българите с най-положителна настройка към Путин и Русия Изследване: Българите с най-положителна настройка към Путин и Русия  Путин пренарежда пъзела Путин пренарежда пъзела  Ето го новото държавно управление на Русия Ето го новото държавно управление на Русия  Путин в профил основния прокурор на Русия Путин в профил основния прокурор на Русия  Путин, ще остане ли или ще си тръгне Путин, ще остане ли или ще си тръгне




 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: Русия Путин .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Как да си извадите ПИК, с цел да изчислите бъдещата си пенсия  1 Какви заплати получават президентите  1 Вдигат таксите за образование на студенти  1 Договориха 300 лв. минимална пенсия --> Пaрите ни  Как да си извадите ПИК, с цел да изчислите бъдещата си пенсия Как да си извадите ПИК, с цел да изчислите бъдещата си пенсия  Какви заплати получават президентите Какви заплати получават президентите  Вдигат таксите за образование на студенти Вдигат таксите за образование на студенти  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  DW: Топлина, мраз, влага: Kакво въздейства на рисковия ковид? DW: Топлина, мраз, влага: Kакво въздейства на рисковия ковид?  " Амнести интернешънъл ": Атина и София да отворят границите си за бежанците  <br> <strong> Утре </strong> си желаеме амнистия, <strong> какво би трябвало да знаем </strong> <br>
Утре си желаеме амнистия, какво би трябвало да знаем
 <br> <strong> 10 неточности, </strong> които позволяваме в <strong> грижата </strong> за нашите <strong> зъби </strong> <br>
10 неточности, които позволяваме в грижата за нашите зъби
Последни  Три сюжета за бъдещето на Русия. Единият изключително тъмен Три сюжета за бъдещето на Русия. Единият изключително...  <p>Анкара разгласи &bdquo;Пролетен щит&rdquo;, смъкна два самолета в Идлиб</p> Анкара разгласи „ Пролетен щит”, смъкна два...  Гръцко-турската граница Атина: Никой не може да премине гръцките граници  Красимир Каракачанов Каракачанов за мигрантската рецесия: Ние сме в подготвеност  <p>Вдигането на коли от паяк &ndash; на ръба на закона</p> Вдигането на коли от паяк – на ръба на закона  <p>Медицински експерти афишират <strong>безсрочен протест</strong></p> Медицински експерти афишират неопределен митинг  Хронична кашлица, по какъв начин да облекчим досадните признаци Хронична кашлица, по какъв начин да облекчим досадните признаци  Хирошима, Япония, 1945 година Така в Япония са се отнасяли с немските...  Поклонението пред ген. Андрей Боцев Армията се елементарни с началника на защитата ген. Андрей...  Деница Сачева Деница Сачева: Няма опасност за бюджета на Национален осигурителен институт  Мигранти на турско-гръцката граница Нова мигрантска вълна: над 76 000 са минали в Европейски Съюз от...  Бойко Борисов Премиерът Борисов изиска амнистия  <p>Тол системата потегли от днес</p> Тол системата потегли от през днешния ден  <p>Първа жертва на смъртоносния вирус в Австралия</p> Първа жертва на смъртоносния вирус в Австралия  Генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски Ген. Мутафчийски: Коронавирусът няма да подмине България  Насимо и изложбата с графити Никога до в този момент: графити в Националната ни изложба  Как да защитим по-добре профила си в Amazon Как да защитим по-добре профила си в Amazon  <p>Днес означаваме <strong>три празника</strong></p> Днес означаваме три празника  Първа жертва на ковид в Съединени американски щати, над 1000 са инфектираните в Италия Първа жертва на ковид в Съединени американски щати, над 1000 са...  2 пикантни предписания за разпалване на апетита 2 пикантни предписания за разпалване на апетита Всичко от през днешния ден Виц на деня Мъж се оплаква на жена си: - Скъпа, през днешния ден четох в един хороскоп, че през идната 2020 година ще са щастливи единствено тези с рога… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Българката, след която образованието не е същото  Да се бориш с опиатите във  Хиляди приветстваха унизеното момче от Австралия  Майката на Грета Тунберг разкрива сложното й детство в нова книга

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР