Свят След 10г. затишие Стромболи отново изригна, взе жертва Връщаме

...
Свят След 10г. затишие Стромболи отново изригна, взе жертва Връщаме
Коментари Харесай

След 10г. затишие Стромболи отново изригна, взе жертва

Свят След 10г. мъртвило Стромболи още веднъж изригна, взе жертва Връщаме се обратно в историята на един от най-непредвидимите вулкани на планетата  Ванеса Николова 4 юли 2019, 11:57 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  След 10г. мъртвило Стромболи още веднъж изригна, взе жертва
След 10г. мъртвило Стромболи още веднъж изригна, взе жертва
 Над 1 млн. евакуирани поради порои в Япония
Над 1 млн. евакуирани поради порои в Япония
 Опустошително торнадо удари Китай, има жертви
Опустошително торнадо удари Китай, има жертви
 Тръмп: Ако мигрантите са недоволни, да не идват
Тръмп: Ако мигрантите са недоволни, да не идват
 Горещите талази са дело на индивида
Горещите талази са дело на индивида
 ОПЕК: Това е най-голямата опасност за петролната промишленост
ОПЕК: Това е най-голямата опасност за петролната промишленост
 Въздушен удар против мигрантски лагер в Триполи, 40 убити
Въздушен удар против мигрантски лагер в Триполи, 40 убити
 Европарламентът избира новия си ръководител
Европарламентът избира новия си ръководител

зригването на вулкана Стромболи, който нееднократно е бил ентусиазъм за редица литературни и кино творби, се обрисува едно от най-мощните в последните 30-35 години.

Експертите даже го съпоставят с изригванията от 2002 и 2003г., които провокираха големи талази с височина от 20м по крайбрежията на острова.

Най-голямата заплаха, която провокира Стромболи, е точно тази от цунами.

Цитирайки научно проучване, оповестено в Scientific Reports, La Repubblica споделя, че по време на Средновековието в резултат на мощни изригвания на вулкана големи талази са достигнали чак до крайбрежията край Неапол най-малко три пъти.

Ash rising into the sky after a volcano eruption on the small Mediterranean island of Stromboli, Italy https://t.co/LALEVEt4KS pic.twitter.com/MzVmQLdJS9
— Daily Mail Online (@MailOnline) July 3, 2019
Според специалисти първото от тези цунамита се е случило през 1343г. и точно то е било повода за разрушаването на пристанищата на Неапол и Амалфи, за които знаем с помощта на италианския стихотворец Франческо Петрарка.

След вчерашното изригване на Стромболи един екскурзиант почина, а различен беше ранен.

На мястото незабавно са пристигнали екипи от пожарникари, които са оказали подпомагане за потушаването на зародил пожар в западната част на острова и за преодоляване на суматохата, настъпила измежду локални и туристи.

Вулканът Стромболи се издига на височина от 926м над морското ниво. Периодите на мъртвило на вулкана са редки. През множеството време се следи интензивност, въпреки и прекомерно слаба, с цел да провокира изригване.

Изригванията на Стромболи са мощни, само че краткотрайни. Едни от най-унищожителните в младата история на вулкана се случват през 1919 и 1930г.

Тогава огромно количество вода от Средиземно море се смесва с нагорещената магма във вулкана, което провокира мощно изригване, последвано от мощни трусове и надигане на големи талази, които доближават до брега на континентална Италия.

Смята се, че последните две хиляди години са най-активните в историята на Стромболи.

До към 900г. сл. Хр. честата вулканична интензивност на Стромболи е служела за алегоричен ориентир на моряците в Тиренско море.

Стромболи е рисков вулкан, тъй като в множеството случаи няма метод, по който да се планува интензивността му. Историята помни няколко мощни изригвания, които са провокирали всеобща суматоха.

Най-скорошното, поради което починаха шестима души, е на 30 декември 2002г., когато целият остров е евакуиран.

Стромболи участва в разказите на хората от антични времена. Главният воин в „ Одисея” на Омир споделя за прекосяването си около внушителния вулкан на път за дома.

Ето по какъв начин гръцкият географ Страбон разказва Стромболи: „ островът от пламъци вдишваше и издишваше от трите си огромни кратера”.

Съществуват доста митове за основаването на вулкана, а локалните и до през днешния ден ги описват с голям интерес.

Една от тях гласи, че самият оракул Илия залавя Дявола и го захвърля надалеч към Слънцето. При рухването си назад на земята Дяволът се приземява на остров Стромболи.

Тогава от върхът на острова стартират да излизат пламъци и локалните имат вяра, че Дяволът е повода за основаването на вулкана.

Според изчисленията на редица геолози Стромболи се е издигнал в Тиренско море някъде преди 160 000г.

Името Стромболи обаче не свързваме единствено с острова и прилежащия му вулкан.

Стромболи е руло от тесто с заряд, най-често моцарела и други сирена, както и обичайни италиански колбаси и меса. Понякога се поставят и зеленчуци.

Стромболи доста прилича калцоне, само че не трябва да бъркате двете ястия, защото се счита, че стромболи е измислено от италиански емигранти в Съединените американски щати.

Калцонето пък е обичайно ядене, основано в Неапол, Италия, някъде през 18-ти век.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР