Свят Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг Масовите протести

...
Свят Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг Масовите протести
Коментари Харесай

Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг

Свят Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг Масовите митинги бяха опорочени с десетки ранени стачкуващи  Жанета Нейкова 13 юни 2019, 12:06 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг
Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг
 Това е най-безопасната страна в света
Това е най-безопасната страна в света
 Ултиматум от Европейски Съюз: Лондон би трябвало да заплати, с или без договорка
Ултиматум от Европейски Съюз: Лондон би трябвало да заплати, с или без договорка
 Какво се случва в Хонконг
Какво се случва в Хонконг
 Адмирал от Съединени американски щати: Обединени Русия и Китай са световна опасност
Адмирал от Съединени американски щати: Обединени Русия и Китай са световна опасност
 Русия спря делото против Голунов, ревизират служители на реда
Русия спря делото против Голунов, ревизират служители на реда
 Братът на Ким бил осведомител на Централно разузнавателно управление на САЩ
Братът на Ким бил осведомител на Централно разузнавателно управление на САЩ
 Русия след Путин: три сюжета
Русия след Путин: три сюжета

есетки души бяха ранени след конфликтите по време на всеобщите митинги в сряда в Хонгконг. Стотици хиляди протестиращи се оповестиха против проектозакон, който ще разреши екстрадицията и правосъден развой в Китай.

Според анализатори, това ще разреши на Китай да вземе на прицел политическите си съперници в територията.

Десетки хиляди стачкуващи обкръжиха държавния комплекс в Хонгконг и сковаха работата му. В целия регион беше блокирано придвижването на превоза, а банки, търговски центрове и офиси бяха затворени. Полицията употребява гумени патрони, сълзотворен газ и пикантен спрей, с цел да разпръсне протестиращите, които се опитваха да щурмуват постройката на Народното събрание.

Това се счита за идната най-голяма проява в историята на Хонгконг, след 1989 година Тогава 1.5 млн. души се събраха в тогава английската колония в поддръжка на продемократичните митинги на площад "Тянанмън " в китайската столица Пекин, отбелязва ДПА.

Безпрецедентни митинги и конфликти в Хонконг

Какво се случва в Хонконг

Какво гласи законопроектът?

През февруари т.г. държавното управление на Хонгконг започва предложение, което предлага промени, които биха опростили изгонването на обвинени за закононарушения в страни отвън 20-те, с които Хонгконг към този момент има контракти за тази процедура.

Един от неприятните моменти за протестиращите беше, че за първи път екстрадиция ще може да се прави от Хонгконг към континентален Китай, в това число в Тайван и Макао, като последната дума би трябвало да е на съда в Хонконг. Критици считат, че ще се стигне до случайни арестувания, несправедливи процеси и мъчения, на каквито стават жертва обвинени в Китай.

Какво споделят съперниците на закона?

Те се тормозят, че това може да разреши на китайските управляващи да се насочат към политическите си съперници в Хонгконг.

Правосъдната система е доста по-строга в континентален Китай, а съдии в Хонгконг показват терзанията си от приемането на законопроекта. Адвокатите от самия континентален Китай споделят, че не може да се има вяра на правосъдната система там.

Какво споделят поддръжниците?

Представители на държавното управление в Хонгконг обявиха, че законопроектът ще затвори това, което неведнъж е описвано като "вратичка “.

Те настояват, че точно "вратичката " е разрешила градът да се трансформира в парадайс за нарушителите, идващи от континентален Китай.

Поддръжниците упорстват, че законът има вътрешни ограничения за отбрана, които ще разрешат на съдиите да отсяват всеки един случай за искане за екстрадиция.
Десетки ранени след конфликти при всеобщите митинги в Хонгконг  Стотици хиляди протестиращи се оповестиха против проектозакона за екстрадицията към Китай  Стотици хиляди протестиращи се оповестиха против проектозакона за екстрадицията към Китай  Стотици хиляди протестиращи се оповестиха против проектозакона за екстрадицията към Китай  Стотици хиляди протестиращи се оповестиха против проектозакона за екстрадицията към Китай
Хонконгската лидерка Кари Лам обаче отхвърли апела за отдръпване на законопроекта и прикани опозицията да заобикаля всевъзможни радикални дейности.

Тайванските управляващи се опълчиха на законопроекта, като обявиха, че той ще сложи тайванските жители в уязвима позиция, добавяйки че даже и да бъде признат законопроектът, това няма да им разреши да си върнат наказаните в Хонгконг тайвански убийци.

Хонконг е полуавтономен от връщането си на Китай през 1997 година Административният регион на Китай се употребява с някои свободи, недостъпни на останалите китайци, съгласно правилото "една страна, две системи ".



Какво се случва в този момент?

Правителственият комплекс в Хонконг ще остане затворен до края на седмицата от съображения за сигурност. Държавните чиновници, работещи в централния квартал Адмиралти, получиха разпореждане да не идват в офисите. Няма да работи и едноименната метростанция, с цел да бъде усложнен достъпът на стачкуващи в зоната на митингите.

Гражданският фронт за човешки права - продемократична коалиция, настояща като всекидневен уредник на демонстрациите - съобщи, че митингите ще продължат до момента в който държавното управление не отдръпна законопроекта.

На дневен ред стои въпросът - чия сянка стои зад проектозакона в Хонгконг - тази на Китай, или тази на справедливия развой?

Какво се случи преди

Хонгконг, ситуиран южно от континентален Китай, беше под английско ръководство до 1997 година

Тогава Пекин и Лондон реализираха съглашение, съгласно което Хонгконг се връща на китайските управляващи след повече от 150 години.

През 2014 година се случиха серия от митинги, наречени "Движението на чадърите “, в символ на опълчване на промените, за които критиците настояват, че биха разрешили на Пекин да пресява авансово претендентите, преди да се избере идващият водач на Хонгконг. Движението настояваше за директни избори на ръководителя на административния регион на Китай, само че те не бяха разрешени.

През април девет от ръководителите на опозиционното придвижване бяха приети за отговорни в подстрекаване и скрит план.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР