Свят Археолози побесняха: Строят летище до паметник на ЮНЕСКО Заплахите

...
Свят Археолози побесняха: Строят летище до паметник на ЮНЕСКО Заплахите
Коментари Харесай

Археолози побесняха: Строят летище до паметник на ЮНЕСКО

Свят Археолози побесняха: Строят летище до монумент на ЮНЕСКО Заплахите за световноизвестната забележителност, завещание от инките, не стихват  Ванеса Николова 17 май 2019, 06:02
ачу Пикчу е един от културните и исторически монументи, с които Южна Америка е най-известна из целия свят.

Древният град на инките се радва на милиони туристически визити годишно и макар че това би трябвало да радва локалните хора, те от ден на ден желаят оптимално да лимитират достъпа до паметника, знак на паметта на предците им.

През януари локалните управляващи започнаха ход, който целеше да понижи броя на туристите, които посещават местността в опит да опазят културната стойност на обекта, който по техни думи се разрушава.

Последната вест, която разяри историци, археолози и локалното население, е плануваният градеж на летище, което да води посетителите непосредствено до културния монумент на ЮНЕСКО, написа Independent.

По свидетелски разкази булдозери към този момент са пристигнали на място и разчистват пространството край Чинчеро, чудесно непокътнат град на инките на 3800 метра надморска височина, който отваря вратите към Мачу Пикчу.

Безкрайните ливади, разпростряли се в близост, в миналото са снабдявали инките с царевица и други сходни аграрни култури, а редица императори са избирали за резиденцията си точно това магическо място.

Всички, които стачкуват, против градежа на голямото летище, настояват, че то ще нанесе невъзстановими вреди върху античните селища на инките и също така ще навреди на флората и фауната на целия район.

„ Летището, което е планувано да се построи край Чинчеро, Куско, заплашва опазването на един от най-важните исторически, архитектурни и културни монументи на този свят”, написа Наталия Майлув от Университета в Кеймбридж, която провежда петиция против построяването на летището.

Летището ще нанесе невъобразими вреди по виновност на шума, трафика и насилствената урбанизация на едно място, което би трябвало да остане диво, прибавя Наталия.

До този миг над 6000 души са подписали петицията, която подканва перуанския президент Мартин Вискара да преразгледа плана.

В момента туристите, които идват да видят Мачу Пикчу, кацат на летището в Куско, което се намира на към 80км. от античния град. Оттам някои хващат трен, други рейс, а трети подхващат четиридневен поход към селището.

Летището в Куско има единствено една писта и там идват полети единствено от близки дестинации като столицата Лима и Ла Пас, Боливия.

Новото летище, което се планува да бъде построено, ще бъде с доста по-големи размери и на него ще кацат междуконтинентални полети от Северна Америка да вземем за пример.

Проектът е разгласен още през 2012г. от някогашния президент Ойанта Умала, а държавното управление планува градежът да бъде приключен до 2023г.

През 2012г. президентът Умала разгласи, че държавното управление ще влага към 460 млн. $ без да се включват компенсациите на фермерите, чиито земи ще бъдат отнети.

Точно по това време, преди седем години, Умала декларира: „ Новото летище освен ще разкрие вратите ни към доста повече туристи, а и ще отвори доста нови работни места, ще модернизира целия регион”.

Експертите обаче не са съгласни, както и локалните хора, за които тази околност е свещена, носеща безценен спомен за предишното.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР