Свръхновата е звезда, която в края на еволюционното си развитие

...
Свръхновата е звезда, която в края на еволюционното си развитие
Коментари Харесай

През 2024 г. ще видим първата видима експлозия на свръхнова от 80 години насам. Ето как можем да я наблюдаваме

Свръхновата е звезда, която в края на еволюционното си развиване ненадейно избухва и излъчва ярка светлина в пространството. Без никакво пресилване това е едно от най-мощните феномени, които могат да се случат във Вселената. В резултат на гърмежа свръхновата стартира да свети доста по-ярко от милиардите елементарни звезди в галактиката. Проблясъците на някои свръхнови могат да се видят в нощното небе, само че хората от настоящето потомство в никакъв случай не са ставали очевидци на това грандиозно събитие. През 2024 година, от месец май до месец септември, феновете на астрономията би трябвало по-често да поглеждат през телескопите си. Работата е там, че през този интервал в съзвездието Северна корона може да избухне звездата Тау, която се намира на три светлинни години от нас.

През 2024 година феновете на астрономията ще могат да видят експлоадирането на свръхнова

Избухване на свръхнова, което се вижда от Земята

Последният път, когато хората са могли да видят проблясъка на свръхнова, е бил на 9-ти октомври 1604 година Тогава в небето избухва свръхновата Кеплер (SN 1604), която се намира в нашата вселена, в съзвездието Змиеносец. Въпреки че се е намирала на 20 000 светлинни години от нас, европейските, китайските и корейските учени са съумели да видят проблясъка. Оставени са и записи на събитието. Йохан Кеплер има огромен принос за проучването на тази свръхнова, заради което тя е наречена в негова чест.

Свръхновата Кеплер

Избухването на свръхновата на Кеплер е могло да се види в небето с невъоръжено око. Тя е изглеждала като доста ярка точка в небето, която не е изчезвала в продължение на цяла година. Тя е оставила след себе си облаци, които учените и през днешния ден могат да открият в съзвездието Змиеносец.

Кога ще избухне свръхновата

Никой академик не може да планува с по кое време тъкмо ще настъпи идната детонация на свръхнова. Учените могат единствено да посочат една доста необятна времева рамка, в която може да се случи това астрономическо събитие. Така да вземем за пример Бетелгейзе, ярка звезда в съзвездието Орион, може да избухне през идващите хиляда години. Но при настоящето равнище на технологиите няма по какъв начин да бъдат направени по-точни прогнози.

Бетелгейзе също може да изригне всеки миг

Експлозията на свръхновата Тау

В близко бъдеще няма да станем очевидци на експлоадиране на свръхнова, след което тя ще престане да съществува. Но учените считат, че сред месец май и септември 2024 година сходно събитие може да се случи в съзвездието Северна корона.

В това съзвездие има два обекта, наречени Тау – червен колос и бяло джудже. Те се въртят един към различен, а вторият има толкоз мощна гравитация, че непрекъснато притегля върху себе си субстанции от първия. За 80 земни години то може да натрупа толкоз доста водород, че да се стигне до термоядрен гърмеж. По някакъв метод тя не поврежда колоса и джуджето и процесът се повтаря още веднъж и още веднъж.

Взаимодействието на двата обекта Тау през погледа на художник

Този вид детонации са толкоз мощни, че астрономическото събитие се счита за експлоадиране на свръхнова. Тази детонация е следена за първи път на разстояние 3000 светлинни години от откривател от Южна Германия. Докато следил съзвездието Северна корона, той забелязал, че една от слабите звезди станала по-ярка, а седмица по-късно се върнала към първичното си положение. Това била една от термоядрените детонации на звездата Тау. Впоследствие това събитие се следило на всеки 80 години. За финален път звездата Тау е експлодирала през 1946 година, а в последно време астрономите виждат нови признаци за идна детонация.

Как да открием съзвездието Северна корона

Възпламеняването на свръхновата ще бъде очевидно с просто око и ще наподобява като доста ярка звезда на небето. За да я откриете, първо би трябвало да разберете къде се намира съзвездието Северна корона (Northern Crown). То се намира вляво от Голямата мечка и наподобява като дребна дъга от седем звезди. Тау се намира в левия край – в случай че от време на време се вглеждате в тази област, през лятото на 2024 година ще забележите, че звездата е станала по-ярка. След към седмица тя още веднъж ще избледнее и ще се вижда единствено през бинокъл или телескоп.

Съзвездието Северна корона (Corona Borealis) в нощното небе

За бързото намиране на планети, звезди и други галактически обекти в небето е най-добре да се употребяват специфични приложения. Едно от най-популярните е Stellarium, което е налично за Android и iOS. Стартирайки го, можете да насочите камерата на смарт телефона си към нощното небе и да видите непосредствено на екрана какво и къде се намира.

Не е нужен телескоп или даже бинокъл, с цел да се види МКС. Можете да наблюдавате придвижването ѝ с просто око – значимото е да имате подобаващите условия. Обикновено МКС се вижда в небето на мръкване или рано заран. Необходимо е Слънцето към този момент да е залязло зад хоризонта и галактическата станция най-малко малко да е осветена от неговата светлина. Ако излезете на открито при залез или изгрев слънце в безоблачно време и надалеч от уличното осветяване, можете да видите движеща се светеща точка на фона на тъмното небе. Именно това е Международната галактическа станция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР