Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път – Стрелец

...
Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път – Стрелец
Коментари Харесай

Черната дупка в центъра на Млечния път проявява необичайна активност

Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път – Стрелец А* – е станала „ по-приказлива “, проявявайки необикновена интензивност във тип на чести рентгенови задачи, пишат учени в материал, оповестен на уеб страницата на рентгеновата обсерватория „ Чандра “.

Като обединили данните, получени от продължителните наблюдения благодарение на NASA’s Chandra X-ray Observatory и ESA’s XMM-Newton, учените изяснили, че нашата тиха свръхмасивна черна дупка, която нормално създава една емисия за 10 дни, през 2014 година е нараснала честотата на рентгеновите излъчвания 10 пъти.

Учените се пробвали да схванат дали това се явява обикновено държание, което преди не е било видяно заради слабите механически средства за наблюдения, или растежът на честотата на излъчванията е провокиран от прекосяването на тайнствения обект G2 около черната дупка.

„ В продължение на няколко години следихме рентгеновото лъчение от Стрелец А*, в това число за въздействието на праховия обект G2. Година след началото на наблюденията взехме решение, че не е имало никакво въздействие върху черната дупка. Сега считаме, че това по-скоро не е по този начин “, изяснява Габриеле Понти от Института „ Макс Планк “ (Германия).

Първоначално учените считали, че тайнственият обект G2 се явява облак от газ и прахуляк. Но след прекосяване до черната дупка в края на 2003 година външният тип на G2 не се трансформирал. Това довело до появяването на нова доктрина, съгласно която G2 не просто е газов облак, а звезда, обгърната в пашкул от прахуляк.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР