svobodnaevropa.bgснимка: Личен архивСлужители на Главната дирекция Национална полиция“ в МВР

...
svobodnaevropa.bgснимка: Личен архивСлужители на Главната дирекция Национална полиция“ в МВР
Коментари Харесай

МВР прави вътрешна проверка за ареста на Димитър Пецов в Силистра

svobodnaevropa.bg

фотография: Личен списък

Служители на Главната дирекция „ Национална полиция “ в Министерство на вътрешните работи са командиравани от София в Силистра, с цел да ревизират събитията към ареста на локалния публицист на свободна процедура и цивилен деятел Димитър Пецов, който беше арестуван с опиати на 2 май. Това заяви самият Пецов пред Свободна Европа, а от пресцентърът на вътрешното министерство потвърдиха публично.

По думите му той е бил извикан в петък от проверяващите, с цел да им опише детайлностите към задържането си, при което твърди, че спрелите го служители на реда са направили няколко нарушавания.
Задържането и претърсването
Пецов е бил спрян с колата си за инспекция, след което униформените са го предиздвикали да отидат дружно до Районното полицейско ръководство като един от тях се е качил до него в автомобила му. Подобно деяние от страна на полицията обаче не е планувано нито в Закона за Министерство на вътрешните работи, нито в Наказателно-процесуалния кодекс.

След идването пред постройката на полицията, чиновниците на Министерство на вътрешните работи са почнали да претърсват колата на Пецов без да му обяснят каква е повода за това. По-малко от минута по-късно един от тях е разкрил пакет с над 40 грама 4 разнообразни типа опиати в джоба на облегалката на шофьорската седалка. При претърсването обаче не са били извикани поемни лица, които да следят дейностите на служителите на реда. Димитър Пецов твърди, че не знае по какъв начин въпросният пакет е попаднал в колата му.

„ Много бързо стана. Аз съм виждал като обискират хора – претърсването лишава от време на време повече от час и на място задържат притежателят (на наркотиците), викат поемни лица. Тука нямаше такова нещо и по тази причина отхвърлих да подпиша протокола. Вдигнах ръце и им споделих да работят по сюжета и да вършат каквото желаят. На теста ме питаха какво е това в пакета, отговорих им: „ Нямам визия. Явно някой е измислил историята, само че не е достоверна, тъй като в никакъв случай не съм имал общо с опиати “, описа Пецов пред Свободна Европа.

По случая има формирано следствие за владеене на опиати, само че журналистът към момента не е притеглен към наказателна отговорност. Той е свикан в понеделник следобед, с цел да му бъде предявено обвиняването.
Дейността на Димитър Пецов
Димитър Пецов от към 2 години е сътрудникът на Антикорупционния фонд в Силистра. През 2017 година печели премията „ Златен ключ “ на Програма „ Достъп до информация “, след което основава група „ Граждански надзор “ във Facebook. През август 2018 година е атакуван в дома си от незнаен мъж, въоръжен с железна тръба, който му чупи едната ръка. Въпреки че пострадалият свидетелства кой съгласно него е хипотетичният нападател, прокуратурата не открива задоволително доказателства и следствието за нанесената му междинна телесна щета е спряно без по него да бъде притеглен обвинен.

През февруари тази година Пецов подава нов сигнал – този път за опасност. Журналистът твърди пред прокуратурата, че координаторът на локалната конструкция на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го „ смачка “. Доказателства в поддръжка на неговата версия обаче още веднъж не са открити и инспекцията приключва с отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

Само 5 дни преди ареста си за владеене на опиати, Димитър Пецов подава следващото си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния донор, който обезпечава храни и питиета за служителите на реда, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града. До момента към момента не получил отговор.

 

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш първите гневни крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР