Свитото подаване през Северен поток вдига търсенето и цените в

...
Свитото подаване през Северен поток вдига търсенето и цените в
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа изригна до рекордните 225 евро/мВтч

Свитото подаване през Северен поток подвига търсенето и цените в Западна Европа Около 90% от газовите покупко-продажби в Европа се базират на нидерландския показател TTF Огромният потрес повиши фючърсите до над 200 евро/мВтч за последното тримесечие на тази година и първото на идната
След като Русия разгласи, че Северен поток ще работи единствено на 20% от потенциала си, цената на природния газ в Европа продължи да се подвига и в последните часове мина границата от 220 евро за мегаватчас. При изискване, че през последните седмици тя се задържаше на равнища от 150-160 евро/мВтч, скокът в последните 72 часа безусловно е шоков- става въпрос за 40%. Ако се направи паралел с предишното лято, цената е 5 пъти по-висока, а с ковид-лятото на 2020 - цели 20 пъти.

Шансът да затвори пазара с безспорен връх на 27 юли е голям, а ултра високите котировки могат да слагат европейската стопанска система под блокаж, защото даже и да може да се намерят свободни количества газ, те ще бъдат на непостижимо високи цени. Недостигът в Европа не визира България все още, защото страната не получава количества по Северен поток. Но високите цени на Запад, както и огромното търсене на свободни размери (LNG и тръбен газ), няма по какъв начин да не се отрази и на българския пазар.
Защо няма газ
Решението на Москва да понижи подаването на газ през Северен поток единствено до 33 млн. м3 дневно, незабавно ще да де отражение и има огромен късмет в Централна и Западна Европа да има дефицит. По данни на Bloomberg, Италия към този момент е оповестила, че получава с 21% по-малко съветски газ.
Реклама
Европа продължава да се пробва да изпълни газовите си складове до 80-90%, само че наподобява, че първичните проекти ще бъдат изменени поради нападателната външна политика на Кремъл. Стои и рискът Москва да спре напълно подаването с началото на отоплителния сезон. Проблемът може да стане още по-грандиозен през зимата, когато потреблението на суровината се повишава, цените на електрическата енергия скачат, а хранилищата не могат да покрият потребностите на промишлеността и семействата.

Тези дефиците се комбинират с излязлото преди няколко часа решение на Европейския съюз за 15% непринудено понижаване на газовото ползване от всички страни членки. То стане наложително, в случай че три страни в съюза афишират изключителна обстановка през идващите месеци.
Какво се случва на пазара?
На 27 юли сутринта на нидерландския TTF показател са търгувани количества газ на 225 евро/мВтч - това е по-висока цена даже от котировките при началото на войната в Украйна. 90% от газовите покупко-продажби в Европа разчитат на нидерландския показател за препоръка, като включително влизат и дълготрайните газови контракти на " Газпром ", като последния български, чиято формула се базира на TTF.
Реклама
Огромният потрес повиши цените и на фючърсите, като сега те се търгуват на над 200 евро/мВтч за последното тримесечие на тази година и първото на идната.

В последните часове от Москва оповестиха, че повода за лимитраното подаване по Северен поток е. Въпреки че в някои западни медии се появиха отзиви, че фактически " Газпром " има механически аргументи за прекъсването на турбината, то не излиза наяве за какво газовият снабдител не употребява различни трасета за доставки като тези в Украйна. Много е евентуално разногласието с документите на турбините, които се ремонтират в Канада, да бъде употребен като предтекст в идващите седмици за цялостното затваряне на Северен поток. Това е главният европейски водопровод, които свързва съветските залежи със западните стопански системи.
Свързани публикации Истинската цена на евтиния газ 22 юли 2022, 07:44 Действията на " Роснефт " демонстрират бъдещето на петролната геополитика 22 юли 2022, 06:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР