Свищов. Тържествена церемония за обявяване на резултатите от годишно национално

...
Свищов. Тържествена церемония за обявяване на резултатите от годишно национално
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанска академия в Свищов обяви резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация”

Свищов. Тържествена гала за оповестяване на резултатите от годишно национално изследване „ Индекс на административния потенциал на държавната администрация в Република България ” се организира на 22 март 2019 година в Гранд хотел София, проведена от Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия . За първи път в България се дефинира „ Индекс на административния потенциал на държавната администрация ”, само че Стопанска академия има традиция в организирането на конкурс „ Най-добра администрация ”, който се организира към този момент три поредни години по силата на дарената от проф. Борислав Борисов на Стопанска академия комерсиална марка, записана в Патентното ведомство на Република България и даваща право за образуване на събития под това название.
На тържествената гала в столицата участваха представители на администрациите на Президента и на Министерски съвет, на Националното съдружие на общините в Република България, на Представителството на Европейската комисия в България, Съюза на икономистите в Р България, Институт по обществена администрация, Съюз на националните читалища, кметове, народни представители, преподаватели от Стопанска академия и други висши учебни заведения, студенти, медии и други посетители.
Обявяването на резултатите бе финален стадий на проучване, извършено в границите на две години по истинска методика с присъединяване на към 200 чиновници в над 80 структури на държавната администрация на централно, районно и локално равнище. Инициатор на проучването и създател на методиката за установяване на „ Индекс на административния потенциал на държавната администрация ” е проф. Борислав Борисов, лекар по стопанска система и лекар на науките по администрация и ръководство, учител към катедра „ Стратегическо обмисляне ” при Стопанска академия. В учредителен аспект проучването е подкрепено от членове на катедрата и студенти от специалностите „ Публична администрация ” и „ Управление на планове ”.
Тържествената гала откри проф. доктор Маргарита Богданова – началник катедра „ Стратегическо обмисляне ”, като подчертава че изследването на показателя на административния потенциал на държавната администрация има така наречен „ спил-овър ” резултат, т.е. това е метод, по който науката се свързва с практиката и е потребна за обществото. По думите ѝ оценката на административния потенциал посредством обединен знак може да послужи като насочна точка в последващите интервенции за възстановяване на този потенциал и за цялостното модернизиране на системата. Проф. Богданова акцентира, че „ не всяка катедра може да има и има подобен показателен академик като проф. Борисов, и не всяка катедра може да се похвали с подобен превъзходен екип ”.
Приветствия към екипа, осъществил изследването и към гостите на тържествената гала насочиха доцент доктор Иван Марчевски – ректор на Стопанската академия, Павел Иванов – изпълнителен шеф на Института по обществена администрация, Леда Шиякова от Представителството на Европейска комисия в България, Донка Михайлова – заместник-председател на УС Национално съдружие на общините в Република България, Николай Дойнов – ръководител на настоятелството на Стопанска академия, народните представители Станислава Стоянова, Петър Витанов и други посетители на събитието.
Проф. д.н. Борислав Борисов, показа обобщение с резултатите от извършеното годишно национално изследване „ Индекс на административния потенциал на държавната администрация на Република България ”. В своето ревю той акцентира, че в администрацията на изпълнителната власт работят близо 100 000 души, заети в 10 структури на централната и териториалните администрации. По думите му всяка една от тях се отличава от останалите във връзка с своите области на управническа отговорност, нормативна наредба на активността, вътрешна конструкция, организация на работа, функционалности и бройка на личния състав.
За изследване на административния потенциал на държавната администрация в България е извършено емпирично проучване през интервала септември-ноември 2017 година и октомври-декември 2018 година. През 2017 година междинната оценка на всички съставни елементи на административния потенциал за всички групи администрации е 2.74. През 2018 година административният потенциал в България сe е подобрил по отношение на 2017 година с над 4%. Проф. Борисов означи, че общинските администрации имат добър административен потенциал, много над междинните стойности. Той разясни, че общините са разграничени на четири категории: с население до 10 000 души, от 10 000 до 50 000, от 50 000 до 100 000, и над 100 000 души. „ Очевидно е, че по-големите администрации имат и по-голям потенциал. Има дребни държавни комисии, организации, в които работят 20-30-50 души, а също по този начин и огромни администрации, в които работят 500-600 души. Ето за какво е значимо оценката на административния потенциал да се дефинира по разнообразни групи администрации ”, сподели проф. Борисов. Той показа и книгата си „ Административен потенциал на държавната администрация в България ”, която подари на гостите.
За атмосферата на церемонията се погрижиха квартет „ Славей ” на великата Надка Караджова, номинираната от Фондация „ Димитър Бербатов ” 10 годишна София Иванова от Варна, рокдивата Роберта и Георги Пейчев, които със своите осъществявания осъществиха концепцията на уредниците – да съпоставят показателя на българския гений с този на държавната администрация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР