Свищов е първият освободен град по време на Руско-турската война

...
Свищов е първият освободен град по време на Руско-турската война
Коментари Харесай

Свищов - първият свободен град на България

Свищов е първият освободен град по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). На 15 юни 1877 година при Свищов главните сили на съветската войска форсират река Дунав, напомня БГНЕС.

Градът е един от най-важните икономически центрове в новоосвободената българска страна. През далечната 1879 година Свищов е доста по-голям културен и търговски център от столицата София. Заедно с Габрово той дават елитът на българската промишлено-търговска буржоазия през 19 и първата половина на 20 век. Неслучайно най-богатата българска фамилия Бурови има своя свищовски клон.

За огромното икономическо значение на Свищов за България приказва фактът, че точно тук се намира Стопанската академия " Димитър Ценов ", чиято красива класическа постройка във виенски жанр би била горделивост за всяка средноевропейска страна. Големият български бизнесмен Димитър Ценов, който търгува с половин Европа и Съединени американски щати, подарява 5 милиона златни лв. за основаването на висше икономическо учебно заведение по немски пример .
 Разходка из родната къща на огромния Алеко Константинов
Разходка из родната къща на огромния Алеко Константинов

Над 8 хиляди души всяка година посещават музея в родната му къща

В всеобщото схващане Свищов се свързва като роден град на писателя Алеко Константинов. Неговата къща-музей е основана през 1926 година, само че още приживе Алеко подарява дома си на Свищовската община за културни цели. На първия етаж е ситуирана богата археологическа сбирка, а на втория можем да се срещнем с живота и творчеството на писателя. Възстановен е интериорът, в който той е живял. Най-ценният експонат е сърцето на Алеко Константинов, който си отива прекомерно млад - погубен от своето отроче " Бай Ганьо ".

Свищов е отечество на два от държавните знаци на България - знамето и химна . В града през 1853 година Георги С. Раковски основава Тайно общество. В неговия правилник е записано, че знамето на свободна България ще е трицветно - бяло, зелено и алено.

В дунавския град през 1863 година е роден Цветан Радославов, който е създателят на текста на химна " Горда Стара планина ".

Сред забележителностите на града са постройката на първото българско читалище " Еленка и Кирил Д. Аврамови ", учредено с подаяние на заможните свищовлии през 1856 година, и шедьовърът на възрожденската архитектура - църквата " Света Троица " на занаятчия Кольо Фичето. Тя е осветена на 19 септември 1867 година и е ситуирана в най-високата част на града. 73 от иконите са изписани от огромния художник Николай Павлович (също от Свищов), иконостасът е дело на майстора от Дебърската школа Антон Станишев.

В Свищов се намира и една от най-добре непокътнатите Часовникови кули по нашите земи. Тя е издигната от занаятчия Богдан през 1763 година През 1890 година е подложен нов часовников механизъм, направен в Австро-Унгария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР