Свинеферма в село Белозем е глобена с 50 000 лева

...
Свинеферма в село Белозем е глобена с 50 000 лева
Коментари Харесай

Глобиха с 50 000 лева свинеферма в пловдивското село Белозем, действала без разрешително

Свинеферма в село Белозем е санкционирана с 50 000 лв. през март за осъществяване на активност, без да има нужното сложно позволение. Това оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив. С още 9000 лв. са глобени други извършители на екологичното  законодателство. 

През миналия месец екоинспекторите са направили 83 планови и 25 изключителни инспекции, като са дали 37 наставления за премахване на установени нарушавания. Съставени са 6 акта.

Два от тях са на дружество в Сопот и на складова база в с. Марково за нарушаване на Закона за водите, откакто при осъществен мониторинг на отпадъчните води специалистите са открили, че заложените в разрешителните самостоятелни емисионни ограничавания са превишени. Акт е формиран и на жител за осъществяване на активност по разкомплектоване на излезли от приложимост коли, без да има позволение според Закона за ръководство на отпадъците.

Сред нарушителите, на които са връчени актове, са още дружество в с. Белозем и кметът на община Карлово за несъблюдение на сложени в комплексните разрешителни условия.

При осъществен още един надзор екипи на екоинспекцията са установили, че някои от дадените наставления не са изпълнени в период. Такъв е казусът с сдружение, стопанисващо кравеферма в Раковски, което е трябвало да прекрати заустване на отпадъчни води в общински отводнителен канал, само че не го е изпълнило. Екоекспертите са открили, че кметът на община Стамболийски също не е извършил даденото му наставление да почисти нерегламентирани замърсявания с боклуци в землищата на селата Йоаким Груево и Ново село. За тези нарушавания следва налагането на наказания.

Проверено е осъществяването на строително-монтажни работи на уреди от Пречиствателна станция за отпадъчни води на Перущица. Въведена в постоянна употреба е и пречиствателна станция с анаеробно ходило на млекопреработвателно дружество в Карлово, като това ще понижи натоварването на замърсяващи субстанции към пречиствателната станция.

Инспектирано е осъществяването на напълно реконструирания градски шадраван в с. Чешнегирово, община Садово, финансирано от стратегия „ Чиста околна среда ". Жителите на селото към този момент се радват на почистените и благоустроени зелен площи и на модерното водно оборудване с красиво облицовани стени и инсталирани нови струйници за водни и светлинни резултати.

В резултат на осъществения предпазен надзор върху предпазените територии е обезпечено запазване на типовете и местообитанията в тях. Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са направили наблюдаване на положението на млади фиданки дървовидна хвойна, засадени през 2023 година на територията на поддържан резерват „ Изгорялото гюне " за възобновяване популацията на типа, като е открито, че младите екземпляри са витални и с ясно забележим пролетен напредък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР