Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на определени

...
Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на определени
Коментари Харесай

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на избрани плодове и зеленчуци, само че се оказва, че това не е добра концепция, тъй като те съдържат извънредно съсредоточено количество витамини, фибри, антиоксиданти, минерали. Ако желаеме да приемем всички тези субстанции, би трябвало да консумираме цели плодовете и зеленчуците, които другояче сме привикнали да белим. Кои са те?

Круши, праскови, сливи

Понякога обелките на тези плодове ни се костват прекомерно мъхести или дебели. Затова избираме да ги отстраним. В кожата на крушата да вземем за пример се съдържат най-вече антиоксиданти – сред 13 и 48%.

Ябълки и кайсии

В ябълките и кайсиите се съдържа огромно количество витамини С и А, както и неразтворими фибри. Тяхната централизация е най-висока точно в кората.

Домати

Много хора не обичат ципата на доматите, по тази причина я отстраняват без значение дали ядат доматите пресни или сготвени. Тя обаче е доста богата на флавоноида нарингенин. Този антиоксидант има мощно противовъзпалително деяние, по тази причина не би трябвало да се лишаваме от него.

Киви и краставици

Звучи неуместно, само че кивито би трябвало да се яде с обелката, колкото и неприятна и мъхеста да наподобява. В нея, както и в кората на краставицата, се намира съсредоточено количество витамин С и три пъти повече фибри, в сравнение с навътре в тези артикули. В кората на краставицата се съдържат и витамин К, калий и фибри.

Тиквички и патладжан

Повърхността на тези два зеленчука е богата на фибри, магнезий, флавоноиди. Вътрешността им е формирана най-вече от вода, по тази причина ги консумирайте в цялостния им състав. Така организмът получава нужните хранителни субстанции.

Картофи

Всички сортове картофи съдържат фибри, желязо, витамин С, калий, фолати. В сладките картофи се съдържа и бета-каротин и витамин А. Препоръчително е да се употребяват добре сготвени и в цялостната им целокупност.

Цитруси

Колкото и необичайно да звучи, цитрусовите плодове, които всички ние белим преди да ядем, също съдържат в кората си необикновено огромни количества потребни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Може да горчи леко, само че си заслужава да ги ядете цели./az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР