Свикнали сме България да е първенец само в негативни класации,

...
Свикнали сме България да е първенец само в негативни класации,
Коментари Харесай

Първи сме в ЕС по брой на жените, работещи в IT сектора

Свикнали сме България да е отличник единствено в отрицателни ранглисти, само че ето, че има и сфери, в които страната ни може да се похвали с триумфи - става известно, че сме преди всичко в Европейски Съюз по брой на дамите, работещи в IT бранша, както и по брой на девойките, които учат осведомителни технологии. Данните са на Евростат.

У нас 26,5% от IT експертите са дами. На второ място пък се подреждат Румъния и Литва с равна стойност от 25,7 на 100. В същото време в Унгария и Чехия делът е под 10 %.

Миналата година в целия Европейски Съюз на работа са били наети 8,4 млн. IT чиновници. Областта продължава да бъде доминирана най-вече от мъже, като дамите са единствено 17,2 % от всички чиновници в нея в съюза.

По отношение на образованието в бранша дамите също са малцинство - едвам една от всеки шест студенти по осведомителни технологии е жена. Специалности от бранша учат общо 1,3 млн. души в Европейски Съюз.

Сред страните членки делът на дамите студенти в сферата варира, като най-голям е в България (33%). Следва ни Румъния (31%), а на трето място са Гърция и Швеция (и в двете по 29 процента).

Данните на Евростат са оповестени във връзка Международния ден на девойките в ИКТ бранша, който се отбелязва в четвъртия четвъртък на април всяка година за да окуражи дамите да заложат на обучение и кариера в тази професионална област.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР