Светозар Стоянов получи присъда от 20 години лишаване от свобода,

...
Светозар Стоянов получи присъда от 20 години лишаване от свобода,
Коментари Харесай

20 години затвор за жестоко убийство с ритници и клон

Светозар Стоянов получи присъда от 20 години " отнемане от независимост ", откакто бе приет за виновен в умишленото ликвидиране на Билян Христов , реши Бургаският апелативен съд (БАС).

Престъплението е осъществено в градинката против входа на УМБАЛ Бургас през октомври 2021 година по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост, оповестиха от пресцентъра на съда. 

Подсъдимият е обжалвал присъдата на Окръжния съд (ОС) пред въззивната инстанция. Апелативните съдии са намерили жалбата за неоснователна и са удостоверили присъдата като вярна и законосъобразна. 

Въззивният състав е споделил напълно признатата от Окръжния съд фактическа конюнктура, открита от събраните по делото доказателства и от заключенията на осъществените експертизи. Безспорно е открито, че подсъдимият Светозар Стоянов е осъществил действието, като е нанесъл удар в главата на потърпевшия, довел до събарянето му на земята и приемане на черепно-мозъчна контузия. Продължил да рита с крайници по тялото, слабините и главата, нанасял е удари с клон от дърво по краката на потърпевшия . Съдът акцентира, че тези дейности в тяхната цялост са съдействали за настъпването на гибелта на Христов, който е имал опция, въпреки и минимална, да оживее при навреме оказана здравна помощ, каквато не е била потърсена от подсъдимия.

Налице са квалифициращите убийството признаци - осъществено е по изключително непосилен за убития метод и с особена свирепост. Престъплението е осъществено при съществуване на директен предумисъл.

След като прекратил багра, вместо да потърси помощ, подсъдимият завлякъл потърпевшия в храстите и го завил с одеяло , за да не бъде забелязан от инцидентни минувачи, означават в решението си апелативните съдии. Този нечовечен побой подсъдимият е нанесъл в положение на вменяемост, като е могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото, както и да управлява постъпките си.

Подсъдимият ще търпи наказването си при първичен " непоколебим " режим. Стоянов е наказан да заплати на майката на потърпевшия сумата от 120 000 лв., представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Решението предстои на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.

Тялото на Христов бе намерено към 8:30 часа сутринта на 3 октомври. По данни на следствието сред двамата е зародил скандал, който ескалирал в побой, след което се стигнало до трагичния случай. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР