Световното първенство по футбол в Катар вече е в разгара

...
Световното първенство по футбол в Катар вече е в разгара
Коментари Харесай

Технологични иновации на Световното първенство в Катар

Световното състезание по футбол в Катар към този момент е в разгара си и сигурно ще остане в историята като едно от най-грандиозните, скъпи и ексцентрични мероприятия в света на футбола. Но като се изключи че буди многообразие от страсти и противоположни отзиви у ентусиастите, тазгодишното издание на шампионата безспорно се отличава и с висока доза софтуерна иновативност.

Още в първите дни на Световното състезание станахме очевидци на забавни и непредвидени обрати. Например един от топ тимовете и евентуален победител Аржентина записа загуба против Саудитска Арабия още в първия си мач от групата. Това коства на „ гаучосите “ отпадане от челната тройка в коефициенти международно 2022 в онлайн платформата на Регионалния европейски покровител на FIFA World Cup 2022™. За сметка на това Лионел Меси към момента е измежду кандидатите за купата на топ голмайстор на шампионата. Звездата на аржентинския тим се оправя забележително с топката, само че евентуално огромна част от почитателите му не знаят, че точно тя е една от най-големите софтуерни нововъведения на шампионата.

Топката Al Rihla

Официалната топка за Световното по футбол в Катар носи името Al Rihla. В нея е вградена технологията Adidas Suspension System, която включва 500Hz инерционен датчик за придвижване, който изпраща данни 500 пъти в секунда. Сензорът обезпечава невиждана визия за всеки детайл от придвижването на топката и се зарежда от акумулаторна батерия. Разбира се, технологията е незабележима за играчите и не въздейства по никакъв метод върху представянето на топката. Събраните от технологията данни оказват помощ при откриването на неразбираеми докосвания, с цел да се усъвършенства качеството и скоростта на вземането на решения от VAR системата, както и полуавтоматизираната технология за засада.

Полуавтоматизирана технология за засада

Всеки футболен почитател е добре осведомен с правилото за засада. То се е променяло доста пъти в историята, субективно е по природа и е определяло изхода на доста мачове. За да даде опция за взимане на по-бързи и точни решения, Катар 2022 внедрява полуавтоматизирана технология за засада.

Иновацията употребява дванадесет специфични камери, инсталирани под покривите на стадионите, за следене на топката и до 29 типа данни от всеки състезател, 50 пъти в секунда. 29-те точки от данни включват всички крака на играча, които са от голяма важност при възможна засада. Освен това, както беше упоменато нагоре, Al Rihla събира данни 500 пъти в секунда, с цел да разреши допустимо най-прецизно установяване на точката на удар.

Използвайки изкуствен интелект, данните за следене на крайниците и топката обезпечават автоматизирано предизвестие за засада в действително време. Специално подготвените чиновници би трябвало ръчно да ревизират данните, а реферът на терена би трябвало да удостовери решението. Точките за позиционни данни, употребявани за взимане на решение, се генерират в 3D анимация, която се демонстрира на екраните на стадионите и се дава за лъчение от FIFA, с цел да се обоснове решението на реферите.

Приложението FIFA Player

За първи път играчите на Световното състезание по футбол през 2022 година ще имат достъп до приложението FIFA Player App. Разработено въз основа на данни от професионални играчи, приложението дава на играчите информация за техните данни на терена и за представянето на играчите малко след всеки мач.

Приложението FIFA Player включва огромен набор от данни за всеки състезател и индикатори за физическото му показване, като да вземем за пример с каква скорост се е движил по време на даден мач.

Усъвършенствана технология за изстудяване на стадиона

 270628


Що се отнася до устойчивата софтуерна иновация, седем от осемте стадиона на Световното състезание по футбол през 2022 година в Катар разполагат с усъвършенствана технология за изстудяване, с цел да поддържат стадиона на към 20 градуса по Целзий, идеална температура за играчи и почитатели. Оценена като 40 % по-устойчива и енергийно ефикасна спрямо стандартните техники за изстудяване, системата в катарските игрища употребява композиция от изолираност и целево изстудяване, с цел да работи единствено на местата, където има хора.

Д-р Сауд Абдулазиз Абдул Гани е мозъкът зад тази голяма задача. Той изяснява, че най-голямото предизвикателство в тази ситуация е отварянето на покрива на стадиона, откъдето влиза парещ въздух. Ето за какво технологията за евакуиране на горещия въздух е друга при всеки от стадионите и зависи от неговата форма и размери.

За да се приспособят към това предизвикателство, стадионите са проектирани по този начин, че охладеният въздух да минава през решетки на трибуните и огромни дюзи на терена. Чрез техника за циркулация на въздуха топлият въздух се засмуква в охладителната система на стадиона, охлажда, филтрира се и се изпомпва отначало през струите. Така, с изключение на да охлажда, технологията също пречиства въздуха в стадионите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР