Световното нарастване на търсенето на електроенергия може да предизвика още

...
Световното нарастване на търсенето на електроенергия може да предизвика още
Коментари Харесай

МАЕ: Цените на електроенергията могат да останат високи още 3 години

Световното повишаване на търсенето на електрическа енергия може да провокира още три години неустойчивост на пазара и рекордно замърсяване от електроцентралите, в случай че страните не създадат съществени промени в метода на произвеждане на ток. За това предизвести Международната организация по енергетика (МАЕ), съобщи " Гардиън ", представени от News.bg

През предходната година институцията записва най-рязкото до момента нарастване на търсенето на електрическа енергия, което провокира спирания на електрозахранването в огромни стопански системи и докара до исторически високи цени на силата и рекордни излъчвания.

В годишния отчет на МАЕ се показва, че това може да продължи още три години, което ще има съществени последствия за потребителите и стопанските системи, в случай че не се извърши по-бърза структурна смяна в метода на произвеждане на ток.

" Резките скокове на цените на електрическата енергия напоследък предизвикват компликации на доста семейства и предприятия по света и рискуват да се трансфорат в мотор на обществено и политическо напрежение ", съобщи изпълнителният шеф на организацията Фатих Бирол.

МАЕ установи, че международното търсене на електрическа енергия е повишено с 6% през предходната година след стабилизирането на световната стопанска система от пандемичната криза през 2020 година Това е най-голямото нарастване от 2010 година насам, когато стопанските системи започнаха да се възвръщат от международната финансова рецесия. Общият растеж на търсенето на електрическа енергия е над 1500 тераватчаса, което е най-голямото в историята.

Около половината от покачването на търсенето на електрическа енергия е единствено в Китай, където то се е нараснало с към 10% спрямо 2020 година През втората половина на годината Китай и Индия пострадаха от спирания на електрозахранването, защото доставките на въглища не съумяха да отговорят на търсенето в техните електроцентрали.

Глобалното натоварване на електроенергийните системи докара и до рекордни излъчвания, защото стопанските системи се обръщат към по-евтините въглищни централи, с цел да понижат внезапно покачващите се разноски. Бирол предизвести, че излъчванията от електрическа енергия би трябвало да намалеят с 55% до 2030 година, в случай че светът се надява да ограничи световното стопляне и да извърши задачата си за нулев въглероден отпечатък до 2050 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР