Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра емблематични места

...
Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра емблематични места
Коментари Харесай

Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра емблематични места в Бургас за фотосите на първия си пълнометражен игрален филм в България. Те стартират на 12 септември край Солниците, след което ще продължат със фотоси на Пантеона в Морската градина.

Лентата е с работно заглавие "ф1.618 " и е екранизация, основана на романа "Пумпал " на Владислав Тодоров. Фантастична и сюрреалистична приказка, филмът прави поръчка за нововъведение в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като род в литературата и киното, антиутопията постоянно разказва мислено общество, където сегашни публични трендове се трансформират в кошмарни крайности, каквато е и историята в "Пумпал ".

Историята споделя за нова нация от безконечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да изоставен Земята вечно, подготвяйки за задачата кораба Пумпал. В тази утопична действителност, основните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да извърнат историята. Ще преминат през разнообразни завършения, в непрекъсната конкуренция с времето и във безконечната борба сред любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи функции са поверени на артиста Деян Донков  Деян Донков Деян Донков е български артист, роден във Видин. Завършва Актьорско майсторство в класа на / "Стъпки в пясъка ", "Ако някой те обича ", "Аз съм ти ", "Каръци " и др./, който ще играе завръщащия се към човешки облик Криптон и младата актриса Мартина Апостолова /с интернационално самопризнание за ролята си във кино лентата "Ирина " и премията "Европейска изгряваща звезда " на Берлинале 2020 /, която ще се превъплъти в неговия лидер към истината - мъдрата и смела Гаргара.

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори - Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на кино лентата е създателят на романа "Пумпал " Владислав Тодоров, който е и продуцент, дружно с Орлин Руевски.

Филмът "ф1.618 " ще бъде сниман на няколко местоположения в страната, като знаковите подиуми ще бъдат снимани към Бургас и Костенец. Части от екранизацията ще употребява за фон и един от паметните монументи на монументалната архитектура в България - Бузлуджа, чиято форма припомня пумпал, от където идва и заглавието на плана.

Филмът е ново предизвикателство за Тео Ушев, прочут в света на киното като един от най-хубавите модерни режисьори на анимация. Той е вторият му игрален филм, след късометражния "Кристин, която маха от влака ", част от омнибуса "8.19 ", само че лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски план у нас. Очаква се филмът да излезе на екран през 2022 година

Екранизацията ще бъде Българско-Канадско-Френска продукция, с финансовата поддръжка на Националния кино център.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР