Световноизвестният философ, психоаналитик, семиотик и писател Юлия Кръстева отрича да

...
Световноизвестният философ, психоаналитик, семиотик и писател Юлия Кръстева отрича да
Коментари Харесай

Юлия Кръстева отрича да е била агент на ДС

Световноизвестният мъдрец, психоаналитик, семиотик и публицист Юлия Кръстева отхвърля да е била сътрудник на Държавна сигурност и заплашва да съди изданията, популяризирали информацията, излязла от българската Комисия по досиетата. Кръстева, която живее във Франция от 50 години, бе оповестена като помощник на Първо основно ръководство (външно разузнаване) във вторник при инспекция по линия на публицистичния съвет на " Литературен вестник ".

Пред френския " Нувел обсерватьор " в сряда вечерта Кръстева изрично отхвърли информацията, окачествявайки я като клеветническа, " освен " гротескна и погрешна ", само че и " офанзива против нейната чест ". 76-годишната интелектуалка има вяра, че тя е била обект на наблюдаване на тайните служби, а не противоположното. Наличието на документи в българските архиви, в това число персонално и работно дело, изяснява с желанието на някой да й навреди.

Според документите Кръстева е била вербувана през 1971 година, 5 години след идването й във Франция, и в никакъв случай не е била свалена от доклад. Сътрудничила е на III и IV отдел ( " Европейски страни " и " Съединени американски щати, Англия и Канада " ) под псевдонима Сибина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР