Световноизвестният архитект Рем Колхас - урбанист, архитектурен теоретик и професор

...
Световноизвестният архитект Рем Колхас - урбанист, архитектурен теоретик и професор
Коментари Харесай

Ела в... Националната библиотека на Катар

Световноизвестният проектант Рем Колхас - урбанист, архитектурен теоретик и професор по архитектура и градски дизайн в Училището по дизайн към Харвардския университет, проектира постройката с формата на две части хартия. Те са раздрани и сгънати по диагонал в ъглите, с цел да основат конструкция, сходна на черупка, със стъклена фасада, с цел да подсигурява, че вътрешността получава доста естествена светлина, която е идеална за четене.

Диамантно завършеният екстериор на библиотеката опонира на просторния ѝ интериор, който дава приоритет на светлината и видимостта. Сградата е проектирана по подобен метод, че да може през целия ден да влиза естествена светлина! Основното вътрешно пространство е проектирано да разрешава тъкмо количество дневна светлина, която е удобна за четене и другарство. Самите лавици с книги са неразделна част от постройката, издигат се от пода и се вписват в архитектурата.

Иновативните технологии са безпроблемно интегрирани в цялата постройка, подобрявайки достъпността и успеваемостта. Използването на мрамор дружно с дизайн от неръждаема стомана се вижда на всички места в библиотеката. 45 000 квадратни метра повърхност, цялостна със познания! Разрастващата се сбирка включва редки и скъпи архивни документи, книги и периодически издания на разнообразни европейски езици. Ранни арабски печатни материали, като книги, списания, вестници, както и арабски ръкописи, карти, атласи, глобуси, исторически фотоси. Редица от печатните материали датират от 15 век, когато процесът на отпечатване е въведен неотдавна в Европа.

 

Какво още има библиотеката? Гледайте в епизода!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР