Световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович отново е

...
Световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович отново е
Коментари Харесай

Малкович отново е в София, прослушва актьори за „Оръжията и човекът“ с Пиер Лимбош

Световноизвестният американски артист, режисьор и продуцент Джон Малкович още веднъж е в София и към този момент организира кастинг с щатната натрупа на Народния спектакъл, с цел да избере актьорите, които ще вземат участие в спектакъла „ Оръжията и индивидът “ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу.


Репетициите ще стартират през октомври 2024 година, а премиерата ще се състои през ноември на Голяма сцена в Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Сценограф на спектакъла ще е белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – създател на сценографията на над 30 европейски кино лентата и театрални постановки, който също взе присъединяване в провеждането на кастинга, оповестиха от първата сцена.

„ Оръжията и индивидът “ е пиеса в три дейности от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, сложена за първи път през 1894 година в спектакъл „ Авеню “ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее публичните настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и непотребна романтизация. Именно поради това си желание създателят избира за заглавие на пиесата откъс от британския превод на началото на античната епическа поема „ Енеида “ на Вергилий.

Първоначално персонажите в пиесата нямат персонални имена, само че в устрема си към реалистично звучене Бърнард Шоу доближава до концепцията да сложи описаните взаимоотношения и събития в подтекста на неотдавна завършилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се трансформира домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на борбата при Сливница през 1885 година

Режисьорът Джон Малкович слага известната пиеса на Шоу за повторно в кариерата си.


През 1985 година той режисира „ Оръжията и индивидът “ в спектакъл „ Circle in the Square “ в Ню Йорк. В постановката вземат участие актьорите Кевин Клайн (по-късно сменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на огромен зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

БГНЕС напомня, че Джон Малкович гостува на сцената на Народния спектакъл през 2023 година дружно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла „ В самотата на памуковите полета “ от Бернар-Мари Колтес, на режисьора Тимофей Кулябин. През лятото звездата беше и във Варна, а Министерство на културата го награди с плакет за „ Принос в развиване на културата “.

Джон Малкович е знаменит американски артист, режисьор и продуцент. Носител е на редица влиятелни интернационалните награди и номинации за кино, телевизия и спектакъл, в това число премията на американската телевизионна промишленост „ Еми “, премията на Кръга на филмовите критици на Ню Йорк, награди от филмовите фестивали в Карлови Вари, Локарно и Мюнхен, две номинации за „ Оскар “, три за „ Златен глобус “ и една за Британските кино награди „ Бафта “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР