Световно признание за високо ниво получи за пореден път Клиниката

...
Световно признание за високо ниво получи за пореден път Клиниката
Коментари Харесай

Световно признание за радиохирургията в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Световно самопризнание за високо равнище получи за следващ път Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна от Международното сдружение по радиохирургия (ISRS)*. Началникът на Клиниката по лъчелечение проф. доктор Елица Енчева бе поканена за четвърти път от ръководителя на обучителния комитет на най-авторитетната международна организация по радиохирургия да показа опита си като преподавател в обучителни курсове проведени от ISRS. Този пък курсът бе в Кочи, Индия. Проф. Енчева е единствения експерт от България, който досега е поканена и взе участие като преподавател в обучителните курсове на интернационалното сдружение по радиохирургия ISRS. Те се организират няколко пъти в годината в разнообразни страни по света, като имат за цел да обучат лекарите и физиците за използване на най-иновативните подходи в радиохирургията. Проф. Енчева също организира и уебинар на уеб страницата на ISRS, за радиохирургия при менингиоми, поканена персонално от предходния президент на ISRS проф. Лаура Фаризели. През февруари 2024г. следва сходен интернационален курс по радиохирургия да бъде проведен за първи път в България с хазаин МУ - Варна и УМБАЛ „ Св. Марина “, по самодейност на проф. Енчева.

Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна е конструкция без аналог в България, поради опита на експертите и апаратурата, с която разполага. Пациентите получават най-прецизното лекуване и персонализиран метод, отговарящ на всички модерни открития на международната медицина.  УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна е най-големият високотехнологичен лъчетерапевтичен център в България, единствен разполагащ с три линейни ускорителя с въможност за използване на всички прецизни техники на облъчване, в това число и радиохирургия. Линейният ускорител за радиохирургия съчeтава в себе си преимуществата на другите две технологии- кибер нож и гама нож. Предимството е, че освен точно, само че и доста бързо става осъществяване на дозата - вместо за 1-2 часа, процедурата е завършила рамките на 20-30 минути. Друго преимущество е опцията на линейния ускорител да се организира радиохирургия, освен в региона на главата, само че и в региона на тялото, и то при ежедневна визуализация на тумора с компютърния томограф на машината за облъчване.

Ръководителят на клиниката проф. Енчева има богат професионален опит и голям брой специализации. Тя е единственият експерт в България с дълготраен персонален опит с радиохирургията, датиращ от 2006г., добит по време на множеството и специализации в чужбина- Германия, Дания, Англия, Изрел, Белгия, и други По време на специализациите си, тя се образова на всички технологии за радиохирургия-линеен ускорител (Германия, Дания, Израел), гаманож (Германия) и кибернож (Великобритания). Когато в България още липсва сходна инсталация през 2006-2007г. взе участие в доста радиохирургични процедури в Германия и Дания и тогава е превзета от този акуратен способ на лъчелечение. Това се случва по време на дълготрайните й специализации в чужбина, след което от време на време усъвършенства уменията си и натрупа познания в Германия, Англия, Израел, Белгия и други

Радиохиругията, която е тип лъчелечение, има доста показания в актуалната медицина и се ползва сполучливо в Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна. Проф. Енчева коментира, че радиохирургията е ефикасен неинвазивен способ, при който всекидневно се уголемяват индикациите за лекуване на пациентите въз основата на новоизлезли клинични изследвания.  Радиохирургията се ползва сполучливо при необятен набор злокачествени и доброкачествени болести, както и при олигометастатична болест – метастатична болест, която визира до пет огнища в разнообразни органи. Според последните медицински протоколи на авторитетните школи в региона, с локално използване на радиохирургия към всяко едно метастатично огнище се удължава доста преживяемостта на пациентите и се стопира или се забавя развиването на заболяването.

Факторите за сполучливо сложно лекуване на онкологичните болести в УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна са с изключение на съществуването на високоспециализирана здравна инсталация, също по този начин опцията за използване на самостоятелен мултидисциплинарен метод към всеки един пациент от опитни експерти, а факторите за сполучлива радиохирургия са лекарите и физиците да имат нужните познания, умения и опит, с цел да ползват ефикасни схеми на радиохирургия въз основата на доказателствената медицина.  УМБАЛ „ Св. Марина " – Варна e и най-подходящото място за създаване на протонен център в страната. 

*Международната асоциация по стереотактична радиохирургия (ISRS) е учредена през 1991 година и е най-голямата организация в света, която сплотява най-изтъкнатите лъчетерапевти, неврохирурзи и медицински фзиици от целия свят. Дейността и е отдадена на напредъка в региона на стереотактичната радиохирургия посредством проучвания, обучение и мултидисциплинарно съдействие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР