Световно известният музикант, композитор и посланик на българската култура и

...
Световно известният музикант, композитор и посланик на българската култура и
Коментари Харесай

Теодосий Спасов стана Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет Черноризец Храбър

 Световно известният музикант, композитор и дипломат на българската просвета и изкуство по света Теодосий Спасов бе почетен със званието Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър ". 

На тържествената гала президентът на ВСУ " Черноризец Храбър " доцент доктор Красимир Недялков връчи на създателя диплом, нагръден знак и мемория.

В обръщението си проф. доктор Петър Христов – ректор на университета, посочи, че 2021 година заема изключително място в историята на Варненския свободен университет, тъй като се навършват 30 години от неговото учредяване. Първият частен университет в България се трансформира в одобрен научен център,  който приготвя знаещи, можещи и търсещи младежи за сполучлива реализация в предпочитани за страната ни области. Въпреки пандемията за втора поредна година се резервира наклонността за увеличение на броя на студентите. Новата образователна година стартира с редица извоювани планове, измежду които изключително значим е този за модернизацията на висшето обучение. " Горди сме, че в тези празнични дни наш посетител е един извънреден българин - Теодосий Спасов, чийто неповторим жанр носи в себе си гения на Орфей и духа на Възраждането. Виртуозната му музика звучи на всички континенти. Академичният съвет го удостоява със званието Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет за заслугите му към развиването на науката, висшето обучение и културата ", сподели проф. Христов.

" Този ден е приобщаване към духа, той мощно ме вълнува и ме кара да съм съпричастен с вашите хрумвания ", сподели Теодосий Спасов в обръщението си към академичната общественост на ВСУ " Черноризец Храбър ". " Новите времена ни дадоха урок – да се усещаме посредством очите, да се научим да беседваме и да проникваме в душата на другия посредством очите. Спомням си погледа на моите родители, на учителите си, които желаеха да ми предадат всичко, което ще остане след тях и аз ще го нося във времето. Изкачвайки стълбата на живота осъзнах, че призванието ми е да нося знанията, духа, персоналния образец на родителите си, учителите и приятелите. Така популяризирам гения си и подарявам моите съвременници с желанието да се развиват и усъвършенстват ", съобщи пред аудиторията Теодосий Спасов.

В наличието на зам.-кмета на Варна Коста Базитов, ректорите на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " флотилен адмирал проф. Боян Медникаров и на Медицинския университет-Варна проф. доктор Валентин Игнатов, на шефа на дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна Антония Йовчева, на Румяна Петрова - шеф на Националното учебно заведение по изкуствата във Варна, на доста преподаватели и студенти, Теодосий Спасов показа виртуозна импровизация на дудук.

Номинацията за почетното звание бе направена от катедра " Изкуства " на Архитектурния факултет. Деканът доцент доктор инж. Росица Петкова-Слипец показа богатата креативна биография на Теодосий Спасов и му благодари, че в сложната пандемична 2020 година е подкрепил и въодушевил студентите и преподавателите в университета със слово и музика, определяйки го като будител на новото време.

Теодосий Спасов сложи подписа си върху глинена плочка, която стана част от университетската експозиция " Нашите духовни спътници " и показа, че сега работи по аранжирането на музиката, която е композирал дружно с Християн Цвятков на Антарктида. " Леденият континент е сурово място. Не е най-подходящото за музициране, само че и там ни осени вдъхновението да създадем веднъж и вечно 12 композиции, които до края на годината ще бъдат издадени в компактдиск ", сподели Теодосий Спасов и благодари за приобщаването към академичното семейство на Варненския свободен университет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР