Световният ценови индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО)

...
Световният ценови индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО)
Коментари Харесай

Храните поевтиняват през октомври в световен мащаб

Световният ценови показател на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) на Организация на обединените нации падна през октомври до най-ниското си равнище от повече от две години, воден от спада на цените на захарта, зърнените храни, растителните масла и месото, предава Ройтерс.

Индексът на цените на ФАО, който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 120,6 пункта през октомври, което е спад от 121,3 за предходния месец, се споделя в отчет на организацията.

Показателят през октомври е най-ниският от март 2021 година

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е приблизително 125,0 пункта, което е спад от 1,3 пункта по отношение на септември.

" Международните цени на пшеницата паднаха с 1,9% през октомври, отразявайки като цяло по-високите от предстоящите по-рано доставки в Съединените американски щати и мощната конкуренция измежду експортьорите ", сподели ФАО.

Млечните артикули се опълчиха на низходящата наклонност на цените, като показателят на ФАО за тях се повиши с 2,4 пункта до 111,3 пункта след девет месеца на поредни спадове.

" Световните цени на млякото на прахуляк се покачиха най-вече, основно заради скока на търсенето на импорт... изключително от Североизточна Азия ", споделиха от ФАО.

В обособен отчет за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО поддържа прогнозата си за международното произвеждане на зърнени култури тази година на 2,819 милиарда метрични тона, което е с 0,9% повече от миналата година.

" Връщайки се към 2024 година, засаждането на зимна пшеница е в ход в северното полукълбо и се чака растежът на площите да бъде стеснен, отразявайки по-меките цени на реколтата тази година ", сподели ФАО.

В отчета се споделя, че в Украйна продължаващите последствия от войната с Русия, в това число стеснен достъп до ниви и ниски изкупни цени, дружно с по-лоши метеорологични водят до понижаване на площите с пшеница.

ФАО заяви още, че в южното полукълбо е в ход сеитбата на едрозърнените култури за 2024 година

" В Бразилия ранните индикации сочат понижаване на насажденията с царевица с към 5%, защото съотношението на цените е в интерес на соята ", се споделя в отчета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР