Световният шампион по борба от София ’71 Руси Петров отбелязва

...
Световният шампион по борба от София ’71 Руси Петров отбелязва
Коментари Харесай

Борецът ни Руси Петров чества 79-годишнина навръх Великден

Световният първенец по битка от София ’71 Руси Петров отбелязва 79-ия си рожден ден точно на Великден . Той е единственият от борците ни в свободния жанр, който печели златото на шампионата на планетата на стадион „ Васил Левски “ през 1971 година Тогава българският отбор става екипен първенец, побеждавайки някогашния Съюз на съветските социалистически републики , напомнят от родната федерация.

Година по-късно той е втори в Европа без нито една загуба на шампионата в Катовице (Полша). А на финала приключва наедно 1:1 с руснака Генадий Страхов, който печели купата, поради по-добрите индикатори. Петров е 4-ти на олимпиадата Мюнхен ’72.

7 следващи години е първенец на България (1966-1972) и победител на шампионата „ Дан Колов “ (1970). Бил е играч на „ Черноморец ” (Бургас) и ЦСКА, а по-късно става треньор на бургаския отбор и 3 следващи години го извежда до купата при мъжете (1977-1979).

На олимпиадата Москва ’80 е асистент треньор на националния тим по свободна битка.

В продължение на два мандада е кмет на родното си село Крушевец, Бургаска област (2003-2011). Носител е на званието „ Заслужил занаятчия на спорта “, „ Почетен жител на Бургас “ (2007) и на Созопол (2020).

От 25 септември предходната година стадионът в родното му село носи името на международния първенец.

От Българската федерация по битка му пожелават здраве и благоденствие.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР