Световният шампион Макс Ферстапен (Ред Бул, Нидерландия) спечели доминираща победа

...
Световният шампион Макс Ферстапен (Ред Бул, Нидерландия) спечели доминираща победа
Коментари Харесай

Верстапен спечели с лекота в Монако и записа четвърта победа за сезона във Формула 1

Световният първенец Макс Ферстапен (Ред Бул, Нидерландия) завоюва преобладаваща победа в Гран при на Монако от Формула 1, откакто затвори и двама водачи от топ 10 с една обиколка разлика. Втори приключи Фернандо Алонсо (Испания, Алпин), а Естебан Окон (Франция, Алпин) добави подиума.

Това бе четвърта победа за Ферстапен от шест кръга. Той е отпред във Формула 1 със 144 точки, следван от съотборника му Перес със 105. Трети е Алонсо с 93.

Ферстапен направи превъзходен старт и влезе отпред в първия завой, а Алонсо се намести мигновено зад него с неудачен опит за изпреварване. Челните петима задържаха позициите си, а Серхио Перес (Испания, Ред Бул), който потегли от последно място, влезе в бокса за гуми с твърда примес във втората обиколка за финиширане без повече питстопове.

Ферстапен поведе с две секунди на Алонсо до петата обиколка, a Карлос Сайнс (Испания, Ферари) бе изпреварен от Окон. Двамата удариха болидите си след тунела, с помощта на което автомобилът на испанеца остана с повредено предно крило, част от което се откачи.

До 20-ата обиколка Ферстапен поведе с 8 секунди на Алонсо, който явно пестеше гумите с твърда примес за по-малко прекъсвания от нидерландеца. Световният първенец обаче се задържа изненадващо дълго на трасето и към 30-ата обиколка стартира да затваря колоната с по един тур, в това число неговият съотборник Перес и даже водачите в подножието на топ 10.

Героичният спринт на Ферстапен с медиум гумите наближи своя край с първите капки дъжд, които се появиха в последната третина от надпреварата. Нидерландецът изчака хаоса от дъжда да отмине и влезе в питлейна в 55-ата обиколка за приблизително твърди гуми. На Алонсо пък му се наложи да влиза два пъти към стопа на Ферстапен, до момента в който уцели сместа.

Това на процедура реши надпреварата и международният първенец финишира първи с 27.921 секунди пред Алонсо, който записа най-хубавото си класиране за сезона и пети подиум. Трети остана Окон на 36.990 секунди зад спечелилия.

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) финишира на четвъртото място, а неговият съотечественик и съотборник Джордж Ръсъл бе пети, откакто отнесе наказване от 5 секунди за препречване на пътя на Перес. Шести се класира Шарл Льоклер (Монако, Ферари).

Чеко Перес пък приключи едвам на 16-о място и не съумя да стигне до точките.

Следващото съревнование от Формула 1 е планувано за 4 юни в Барселона.




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР