Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ

...
Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ
Коментари Харесай

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг доближи невиждан връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен разбор демонстрира, че група страни са изправени пред възходящи опасности, свързани с изплащането му.

За интервала от четвъртото тримесечие на 2022 година до четвъртото тримесечие на 2023 година световният дълг е повишен с $15 трилиона, както е посочено от Института за интернационалните финанси (IIF).

Преди 10 години световният дълг възлизаше на относително “скромните ” $210 трилиона.

IIF акцентира, че 55% от тази ескалация произлиза от “зрели пазари ”, най-вече водени от Съединени американски щати, Франция и Германия.

Въпреки че през миналата година развитите страни са понижили с 2% съотношението на световния дълг към Брутният вътрешен продукт, анализът демонстрира, че в разнообразни страни се появяват тревожни трендове.

По-конкретно, на няколко разрастващи се пазара, измежду които Индия, Аржентина, Китай, Русия, Малайзия и Южна Африка, се следят обилни скокове в индикаторите, отразяващи способността им да изплащат задължения.

Емисиите на дълг на нововъзникващите пазари внезапно набъбнаха, като през януари т.г. доближиха исторически връх от $47 милиарда.

IIF чака тази наклонност да предвещава засилени кредитни и капиталови действия както в Европа, по този начин и измежду субектите от нефинансовия бранш, които способстват за икономическия напредък.

Освен това организацията акцентира продължаващото геополитическо напрежение като “структурен пазарен риск ”, до момента в който държавните дефицити не престават да са доста над нивата отпреди пандемията.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР