Световните цени на петрола се повишиха, след като няколко водещи

...
Световните цени на петрола се повишиха, след като няколко водещи
Коментари Харесай

Петролът поскъпва заради шоковото намаляване на добива

Световните цени на петрола се покачиха, откакто няколко водещи производители, отпред със Саудитска Арабия, изненадващо оповестиха понижение на добива, съобщи Агенция Франс Прес.

Фючърсите на суровия нефт нарастнаха с съвсем осем %, ден откакто няколко членове на ОПЕК+ ненадейно оповестиха понижение на производството с общо над един милион барела дневно.

Шоковото понижение ще стартира през май и ще продължи до края на годината. В него вземат участие Алжир, Габон, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Това е в допълнение към решението на Русия - също член на ОПЕК+ - да удължи съкращението с 500 000 барела дневно.

Петролният картел към този момент разгневи Вашингтон през октомври, защото понижи производството с два милиона барела дневно.

Тогава Белият дом упрекна ОПЕК+, че се е " съюзил с Русия ". Съединени американски щати обявиха, че съкращенията ще усилят приходите на Москва и ще подкопаят западните наказания, наложени поради нахлуването ѝ в Украйна.

БГНЕС напомня, че войната на Русия против Украйна докара до внезапно повишаване на цените на енергоносителите през предходната година, подхранвайки високата инфлация в целия свят, само че от този момент цените на суровия нефт спадат.

ОПЕК+ съобщи, че ходът от през вчерашния ден е " защитна мярка, целяща да поддържа стабилността на петролния пазар ".

Кремъл също отбрани решението и съобщи, че е " в полза на международните енергийни пазари международните цени на петрола да останат на положително равнище ".

" Дали другите страни са удовлетворени от това или не, си е тяхна работа ", съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Възстановяване на геополитическото напрежение

Решението от през вчерашния ден " в реалност " има за цел да увеличи цените, само че може да има и политическо влияние, съобщи старши анализаторът Ипек Озкардеская в Swissquote Bank.

Спадът в международните доставки на нефт е " задоволителен, с цел да съживи геополитическото напрежение със Съединени американски щати, които към този момент нарекоха решението безогледно, и повече от задоволителен, с цел да укрепи инфлационните терзания в целия свят ", сподели тя.

Новините провокираха огромни облаги за енергийните компании и повдигнаха фондовите пазари в Лондон и Париж, макар че във Франкфурт се намалиха. На Уолстрийт акциите също най-вече се покачиха.

Акциите на американския петролен колос „ ExxonMobil “ и френската „ TotalEnergies “ нарастнаха с повече от пет %, а английските BP и „ Shell “ - с повече от четири %.

Миналата година петролните колоси осъществиха рекордни облаги, защото цените на суровия нефт набъбнаха.

По-високи лихви за по-дълго време

Развитието на събитията през уикенда също по този начин укрепи опасенията за нов скок на потребителските цени, който може да окаже напън върху централните банки да покачат лихвените проценти още повече - и да попречи на международната стопанска система.

" Ако по-високите цени на енергоносителите се задържат, това в последна сметка може да направи битката на Фед с инфлацията по-трудна ", обявиха анализатори от Charles Schwab.

Централните банки покачват лихвените проценти, с цел да овладеят високата инфлация.

" Съществува действителна угриженост, че изненадващото решение... ще подтикне централните банки да поддържат по-високи лихвени проценти за по-дълго време заради инфлационното влияние, което ще попречи на икономическия напредък ", съобщи Найджъл Грийн, началник на финансовата консултантска компания deVere Group.

Световните акции бяха подкрепени в петък, откакто данните демонстрираха понижаване на инфлацията в еврозоната и Съединени американски щати.

Грийн съобщи, че покачването на цените на петрола " може да се чака да усили индустриалните и транспортните разноски, да понижи покупателната дарба на потребителите, да наруши веригите за доставки и да докара до по-високи инфлационни упования ".

Цените на суровия нефт се намалиха през последната година, защото опасенията за допустима криза, провокирана от по-високите разноски по заемите, компенсираха терзанията за предлагането, провокирани от глобите против Русия поради войната ѝ в Украйна.

" Намаляването на производството... ясно демонстрира, че ОПЕК не е удовлетворен от придвижването на цената на петрола, която се намали през последните месеци ", сподели Тапас Стрикланд от Националната австралийска банка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР