Световните цени на хранителните продукти отчитат спад за девети пореден

...
Световните цени на хранителните продукти отчитат спад за девети пореден
Коментари Харесай

Световните цени на храните с исторически максимум през 2022 г.

Световните цени на питателните артикули регистрират спад за девети следващ месец през декември, само че през 2022 година доближават най-високото си ниво в историята, сочат данни на Организация на обединените нации от през днешния ден.

Цените на храните се повишиха до рекордно високи месечни стойности през март, откакто Русия нахлу в селскостопанската мощ Украйна, главен снабдител на пшеница и олио за готвене в света. Оттогава обаче цените се намалиха, като по-голямо облекчение донесе договорката, подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли, която анулира съветската военноморска обсада върху украинския експорт на зърно.

Организацията по издръжка и земеделие заяви през днешния ден, че нейният ценови показател, който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на кошница от хранителни артикули, е понижен до 132,4 пункта през декември, което е 1,9% спад по отношение на ноември. Той е бил и с един % по-нисък от този през декември 2021 година Но като цяло през 2022 година показателят е бил с 14,3% по-висок спрямо миналата година, като е достигнал исторически най-много от 143,7 пункта.

" По-спокойните цени на питателните артикули са добре пристигнали след две доста волатилни години ", съобщи основният икономист на ФАО Максимо Тореро в изказване. " Важно е да останем бдителни и да се съсредоточим върху смекчаването на световната продоволствена неустановеност, като се има поради, че международните цени на питателните артикули остават на високи равнища ", сподели той.

Тореро съобщи, че доста от главните хранителни артикули са покрай рекордно високи стойности, като цените на ориза се покачват и " към момента има доста опасности, свързани с бъдещите доставки ".

По данни на ФАО през 2022 година международните цени на царевицата са били приблизително с 24,8% по-високи, в сравнение с през 2021 година Пшеницата е била с 15,6 % по-скъпа. Но цените на царевицата са спаднали през декември, най-много заради " мощната конкуренция " от страна на Бразилия, съобщи ФАО. Пшеницата също е поевтиняла през месеца, " защото продължаващите реколти в южното полукълбо са нараснали доставките, а конкуренцията сред експортьорите е останала мощна ".

Индексът на цените на растителните масла е достигнал нов рекорден връх през 2022 година, само че през декември е понижен с 6,7% на месечна база до най-ниското си равнище от февруари 2021 година насам.

Цените на млечните артикули и месото са достигнали най-високите си равнища от 1990 година насам, заяви организацията. Докато цените на месото са спаднали с 1,2% през декември, тези на млечните артикули са се повишили с 1,1% за месеца. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР