Световните цени на храните се понижиха за четвърти месец, след

...
Световните цени на храните се понижиха за четвърти месец, след
Коментари Харесай

Цените на храните в световен мащаб продължават да се понижават

Световните цени на храните се намалиха за четвърти месец, откакто доближиха рекордно високи равнища, поради опасенията по отношение на доставките на зърнени храни и растителни масла, които понижиха.

Индексът на Организация на обединените нации за международните разноски за храни падна с над 8,5% през юли. Индексът падна до най-ниското си равнище от януари, преди съветската обсада на пристанищата в Украйна - главен експортьор на храни, да увеличи разноските за храна. Въпреки това остават високи и хората с ниски приходи са притиснати, до момента в който рецесията с разноските за живот се задълбочава, написа Bloomberg.

След като Москва и Киев реализираха договорка за наново отваряне на пристанищата на Украйна и първият транспортен съд отплава от Одеса, цените на пшеницата и царевицата се намалиха. Но две седмици след договорката остават безчет провокации за решение, преди износът да може да бъде повишен. Още три кораба със зърно се чака да изоставен пристанищата на страната, сподели украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

" Реколтата в Аржентина и Бразилия, където събраната царевица е повече от предходната година, също оказа помощ за облекчение на натиска върху цените ", се споделя в изказване на организацията на Организация на обединените нации ФАО.

Индексът на Организация на обединените нации наблюдава експортните цени за сурови артикули и изключва надценките на дребно, тъй че въпреки да е по-окуражаващ знак за потребителите, те към момента са изправени пред високи цени. В по-бедните страни десетки милиони хора изпитват апетит, като районът Сахел в Африка претърпява най-тежката рецесия с продоволствената сигурност от десетилетие.

Хранителният колос Nestle разгласи нараствания на цените за потребителите през второто тримесечие, защото личните му разноски се усилват. Групата на супермаркетите Ocado съобщи, че потребителите минават към по-евтини артикули, с цел да спестят пари.

Цените на храните към този момент се бяха високи по време на пандемията, поради логистичните проблеми, които провокираха проблеми и търсенето изпревари предлагането, до момента в който стопанската система се възстановяваше.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР