Световните цени на храните се покачиха през януари спрямо предходния

...
Световните цени на храните се покачиха през януари спрямо предходния
Коментари Харесай

Ръст на световните цени на храните през януари до близо 10-годишен връх

Световните цени на храните се повишиха през януари по отношение на предходния месец, достигайки нов близо 10-годишен връх вследствие на по-скъпи растителни масла и млечни артикули, заяви в четвъртък организацията по храните на Организация на обединените нации при показване на ежемесечния си отчет.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, набъбна през януари с 1,1% по отношение на декември до 135,7 пункта.

По-високите цени на храните способстваха за по-обширен растеж на инфлацията, защото стопанските системи се възвръщат от коронавирусната рецесия, като FAO предизвести, че по-високите разноски излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи най-вече на импорт.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури набъбна през януари с едвам 0,1% по отношение на предходния месец и беше с 12,5% по-висок от равнището си преди година, макар че цените на пшеницата се намалиха с 3,1%.

Индексът на цените на млечните артикули набъбна с 2,4% по отношение на декември, отбелязвайки покачване за пети следващ месец и беше с 18,% над равнището през януари 2021 година

Индексът на цените на растителното масло пък сочи през януари с 4,2% по отношение на месец по-рано, достигайки рекорден връх от 185,9 пункта поради повишаване на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло.

Индексът на цените на захарта пък се намали с 3,1% на месечна база, отслабвайки за втори следващ месец и достигайки 6-месечно дъно.

Слабо покачване по отношение на декември означи показателят на цените на месото на FAO и към този момент е със 17,3% над неговото равнище през януари 2021 година

Относно производството на зърнени култури, FAO показва, че международно произвеждане на зърнени култури през 2021 година е достигнало 2,793 милиарда тона, което е малко над 2,791 милиарда тона, съгласно предходната прогноза през декември, като това съставлява рекорден рандеман на зърнените култури.

Предвижда се международното потребление на зърнени култури през 2021/22 година да се усили с 1,6% на годишна база, което сочи към евентуално понижаване на съотношението на международните ресурси от зърнени култури към тяхната приложимост до 28,7%, малко по-ниско от миналата година, само че въпреки всичко исторически положително равнище.

Последната прогноза на FAO за международната търговия със зърнени култури през 2021/22 година възлиза на 481 милиона тона, което е с 0,4 % повече от миналата пазарна година и е рекордно равнище. Това отразява упованията за нарастване с 2% на международната търговия с пшеница и съвсем с 4% на размера на световно търгувания ориз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР