Световните цени на храните са се повишили през септември за

...
Световните цени на храните са се повишили през септември за
Коментари Харесай

Повишаване на цените на храните в света отчита ООН през септември

Световните цени на храните са се повишили през септември за четвърти следващ месец вследствие на мощно повишаване на зърнените култури и на растителните масла, заяви днес агенцията на Организация на обединените нации за храните, представени от Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, се увеличи през септември с 5,1%, достигайки 97,9 пункта по отношение на 95,9 пункта през август. Спрямо година по-рано ценовият показател набъбна с 13,6 на 100.

Базираната в Рим организация уточни също по този начин, че реколтата от зърнени култури в международен мащаб евентуално ще доближи рекордно равнище през 2020 година, макар че FAO леко занижи предходните си прогнози.

" По-високите котировки на цените на пшеницата доведоха до нарастването на общия ценови показател на храните, което беше подтиквано от оживената комерсиална интензивност на фона на опасения по отношение на индустриалните вероятности в южното полукълбо, както и от сухото време, засягащо посевите на зимна пшеница в цяла Европа ", означи FAO.

Цените на царевицата, соргото и ечемика се покачиха, до момента в който на ориза спадна с 1,4% предвид на закъснение при неговото търсене. В същото време показателят на цените на растителното масло се увеличи с 6% до 8-месечен връх посредством основно на възходящите ценови котировки на палмово, слънчогледово и соево масло. Индексът на млечните артикули се промени едва през септември, като бяха регистрирани умерени нараствания при цените на маслото, сиренето и обезмасленото мляко на прахуляк, които обаче бяха обезщетени от ценови спад при пълномасленото мляко на прахуляк.

Средните цени на захарта пък спаднаха с 2,6% по отношение на август, отразявайки упованията за световен индустриален остатък за новия сезон 2020/2021 година. Ценовият показател на месото се намали с 0,9% на месечна база и означи спад с 9,4% на годишна база, като котировките на свинско месо спаднаха в резултат на китайския ход за възбрана на вноса от Германия след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска стопанска система. 

FAO ревизира своята прогноза за зърнените култури за сезона през 2020 година с 2,5 милиона тона, отразявайки по-ниските упования за световен рандеман. Въпреки това понижение Агенцията по храните на Организация на обединените нации въпреки всичко чака рекордна годишна продукция през тази година от 2,762 милиарда тона, което е с 2,1% повече от равнищата за 2019 година

Прогнозата за международното ползване на зърнените култури през сезона 2020/21 година беше избрана на 2,744 милиарда тона, което е с 2,8 милиона тона по-малко от миналата оценка на FAO, само че и с 54,5 милиона тона над прогнозата за сезон 2019/20 година.

Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 година беше избрана на 890 милиона тона, което е с 5,9 млн. тона по-малко от предходната оценка, само че към момента съставлява рекордно високо равнище, означи Ройтерс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР