Световните шампионки от националния отбор по естетическа гимнастика за жени

...
Световните шампионки от националния отбор по естетическа гимнастика за жени
Коментари Харесай

Световните шампионки по естетическа гимнастика получиха поредна награда

Световните шампионки от националния тим по естетическа гимнастика за дами и треньорката на отбора Кристина Ташева получиха следващите премиите след постигнатия триумф. Те бяха определени за тим и треньор на месец ноември в анкетата на спортните редакции.

Тимът, който завоюва историческа първа купа в този спорт, е в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова, Сибила Кърпачева и Рада Куатли.

Световните шампионки от шампионата в Грац (Австрия) получиха 13 гласа в допитването. На второ място с 6 гласа е националният тим по ръгби, който записа втора поредна победа и първо място в Европейска конференция 1 Юг, а трети с 5 гласа са баскетболистите от националния тим за мъже, които победиха Кипър в предварителните квалификации за Европейското състезание в група F.

При гласуването за треньор на месеца Кристина Ташева получи гласовете на 13 редакции. Наставникът на отбора по ръгби Ромен Балмис е втори с 6 гласа, а 5 получи Росен Барчовски, селекционер на баскетболния отбор на България.

Президентът на Българската федерация по естетическа групова гимнастика Мариета Дукова благодари особено за премиите и на медиите, оценили триумфа на международните шампионки. Тя изрече признателност и към Радослава Димитрова, държавен специалист към дирекция " Високи спортни достижения " в Министерството на младежта и спорта, за поддръжката към красивия спорт.

" С помощта на министър Весела Лечева за Световното състезание в Австрия националният тим по естетическа гимнастика получи целево 27 000 лв. и за първи път родителите не плащаха от джоба си, с цел да отидат надарените девойки на огромно съревнование. За следващата година сме измежду 17-е неолимпийски спортове, които ще получат финансиране от ММС ", сподели Дукова.

" Много съм щастлива за тези девойки. Ние в Министерството на спорта имаме вяра в тях и им поисквам още по-големи триумфи ", сподели Димитрова.

Тя разкри, че съгласно новата стратегия за финансиране от ММС, разноските за наеми и консумативи ще бъдат изключени от бюджетите на федерациите за спортно-състезателна активност. Освен това се планува обособена стратегия за финансиране на треньорите. Подходът към установяване на средствата за другите спортове е диференциран, което също е изобретение в полза на състезателите, треньорите и федерациите.

Снимка: Пресклуб " България "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР