Световните лихвени проценти вероятно ще продължат да растат до 2023

...
Световните лихвени проценти вероятно ще продължат да растат до 2023
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева, МВФ: Инфлацията вероятно ще бъде укротена през следващата година

Световните лихвени проценти евентуално ще продължат да порастват до 2023 година, когато " прегрелите " цени ще стартират да се " охлаждат " в отговор на дейностите на централните банки, съобщи ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред CNBC по време на срещата на Г-20 в Бали.

Цените на суровините, като да вземем за пример петрола, може би са се нормализирали и са почнали да се намаляват едва през последните месеци, само че госпожа Георгиева сподели, че ще създадат това в отговор на рисковете от рецесията, а не безусловно тъй като инфлацията е била укротена.

" Централните банки стягат (повишават) лихвите, с цел да управляват инфлацията, като това е приоритет. Те би трябвало да продължат, до момента в който стане ясно, че инфлационните упования остават устойчиво закотвени ", сподели Георгиева пред CNBC.

" В момента към момента виждаме инфлация да пораства, по тази причина би трябвало да я полеем малко със " студена вода ", добави тя.

Причинените от пандемията спирания на веригите на доставки сътвориха дефицит, до момента в който войната в Украйна утежни тези трендове. Резултатът е скок в цените на стоките, в това число на съществени артикули като храна, торове и сила. Докато инфлацията на цените на храните към този момент беше в ход още преди пандемията и войната, двете събития единствено укрепиха този проблем.

Глобалните цени на храните доближиха исторически връх сред март и април тази година, съгласно Световната банка. Индексът на цените на питателните артикули на Световната банка за март-април се увеличи с 15% по отношение на предходните два месеца и беше с повече от 80% по-висок от преди две години.

Организацията по издръжка и земеделие пък съобщи в петък на срещата на Г-20, че недохранените в международен мащаб ще се усилят със 7,6 милиона тази година и ще се усилят още веднъж с 19 милиона през 2023 година

Междувременно цените на петрола се стабилизираха и даже започнаха да се намаляват през последните дни, като паднаха от най-високите равнища над 120 $ за барел при започване на юни до под 100 $ за барел тази седмица. Въпреки това потребителската инфлация в Съединени американски щати записва 40-годишен връх от 9,1% през юни, положение, разказано от министъра на финансите Джанет Йелън на срещата на Г-20 като " недопустимо високо ".

" Въпреки че доста данни, употребявани за установяване на инфлацията, записват закъснение, всички знаци демонстрират, че инфлацията към момента не е овладяна ", означи Кристалина Георгиева пред CNBC.

Тя добави, че е от първостепенно значение инфлацията да бъде следена, в противоположен случай приходите ще бъдат ерозирани, което ще удари най-силно най-бедните елементи на света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР