Световната здравна организация заяви в неделя, че маймунската шарка представлява

...
Световната здравна организация заяви в неделя, че маймунската шарка представлява
Коментари Харесай

СЗО: Маймунската шарка представлява умерен риск за глобалното здраве

Световната здравна организация съобщи в неделя, че маймунската шарка съставлява „ сдържан риск “ за световното публично здраве, след докладваните случаи на инфектирани в страни, където болестта всекидневно не се открива, оповестява Ройтерс.

„ Опасността за публичното здраве може да стане висока, в случай че този вирус се утвърди като човешки патоген и се популяризира в групи с по-висок риск от тежко заболяване като да вземем за пример дребни деца и имуносупресирани хора ", споделят от СЗО.

Към 26 май са доказани общо 257 случаи и следени 120 подозрителни в 23 страни, които не са ендемични за вируса.
Засега няма данни за смъртни случаи.

The World Health Organization has received reports of 257 confirmed monkeypox cases and about 120 suspected cases in 23 nations where the virus is not endemic as of Thursday, it said in a Sunday update.

От СЗО декларират също, че неочакваната поява на маймунска шарка в няколко неендемични страни допуска към момента неоткрит път за предаване на болестта.

Агенцията добавя, че чака да бъдат докладвани още случаи, защото наблюдението и контролът в ендемични и неендемични страни се уголемява.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което нормално протича леко и е ендемично в елементи от Западна и Централна Африка. Разпространява се посредством непосредствен контакт, тъй че може да бъде релативно елементарно следено посредством спазването на обществена отдалеченост и персонална хигиена.

Повечето от записаните до момента случаи са открити във Англия, Испания и Португалия. „ За болшинството от обявените до момента случаи няма записано пътешестване до ендемична зона и са открити при потърсена лекарска помощ в клиники за полово здраве “, се споделя още в изказването на организацията на Организация на обединените нации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР