Световната здравна организация заяви, че няма причина да се спре

...
Световната здравна организация заяви, че няма причина да се спре
Коментари Харесай

Ваксината на АстраЗенека: Как реагира светът?

Световната здравна организация съобщи, че няма причина да се спре използването на AstraZeneca, откакто няколко страни стопираха стартирането й на пазара заради опасения от поява на тромбове, а тежко засегнатите Съединени американски щати надвишиха 100 милиона дози ваксина, приложена на хората си.

СЗО, която съобщи, че нейният съвещателен комитет по ваксини изследва данните за сигурността, които постъпват, в петък акцентира, че не е открита причинно-следствена връзка сред имунизацията на AstraZeneca и тромбовете, написа БГНЕС

Да, би трябвало да продължим да използваме имунизацията на AstraZeneca "

съобщи представителят на СЗО Маргарет Харис, наблягайки, че всевъзможни опасения по отношение на сигурността би трябвало да бъдат разследвани.

Базираната във Англия AstraZeneca настоя, че нейната ваксина е безвредна, добавяйки, че " няма доказателства " за по-висок риск от кръвни съсиреци.

Въпреки очакванията, че имунизациите ще проправят път към връщане към нормалността, тежко засегнатата Италия разгласи строги нови ограничавания в огромна част от страната, като министър-председателят Марио Драги предизвести, че страната е изправена пред " нова вълна " от инфекции.

Една година откакто стана първата европейска страна, изправена пред огромно огнище, Италия още веднъж се бори с бързото разпространяване на Covid-19, този път подхранвана от нови, по-заразни разновидности. Училищата, заведенията за хранене, магазините и музеите затворят в множеството райони на Италия, в това число Рим и Милано.

От идната седмица. Дисниленд Париж, една от най-големите туристически атракции в Европа, съобщи, че няма да може да отвори още веднъж, както е планувано на 2 април, защото инфекциите остават настойчиво високи във Франция.

Сянката, хвърлена върху имунизацията на AstraZeneca, прибавя към проблемите на Европейския съюз в разпространяването на ваксини нови такива. Дания, Норвегия и Исландия слагат на пауза използването на лекарството като защитна мярка след изолирани известия за получатели, образували тромбове.

Италия и Австрия не разрешиха потреблението на обособени партиди на AstraZeneca, а

Тайланд и България обявиха тази седмица, че ще забавят стартирането

Индия ще извърши по-задълбочен обзор на страничните резултати след имунизацията с AstraZeneca идната седмица, макар че до момента не са докладвани случаи на формиране на кръвни съсиреци, цитира вестник Hindustan Times през днешния ден.

В Испания най-малко пет района обявиха, че са прекратили използването на ваксини на AstraZeneca от обвинената партида, неразрешена от Австрия като защитна мярка. Няколко други страни като Австралия обаче обявиха, че ще продължат да имунизират с нея, защото не са намерили причина да трансформират курса. Канада също съобщи, че няма доказателства, че имунизацията предизвиква нежелани реакции.

В нов удар регулаторът на Европейски Съюз по медикаментите съобщи, че тежки алергии би трябвало да бъдат добавени към вероятните странични резултати на имунизацията на AstraZeneca, откакто във Англия са открити някои евентуални връзки.

След неустойчив старт Съединени американски щати разшириха програмата си за имунизация, следвайки препоръките на учените, които настояват, че убождането е единственият излаз от пандемията, която е умъртвила 2,6 милиона души по целия свят. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите оповестиха, че в Съединени американски щати са приложени 100 милиона дози ваксини, което е към 30 % от общия брой в света досега.

Има и обнадеждаващи вести, защото СЗО утвърди имунизацията за Covid-19 на Johnson & Johnson, проправяйки път за спомагателни 500 милиона дози за влизане в световната скица за шерване на ваксини Covax.

Новините идват, откакто еднодозовата ваксина получи утвърждение от Европейския съюз в четвъртък. Тя също по този начин получи зелена светлина от регулаторите в Съединени американски щати, Канада, Южна Африка и Франция - които в петък надвишиха 90 000 смъртни случая от ковид.

Междувременно беше обявено, че Индия ще създаде най-малко още един милиард дози ваксини за Covid-19 до края на идната година в взаимна самодейност със Съединени американски щати, Япония и Австралия. След първата четиристранна среща на върха на страните, съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че по този начин нареченият Quad е поел " солиден взаимен ангажимент " за ваксини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР