Световната здравна организация вече алармира преди това, че подготовката е

...
Световната здравна организация вече алармира преди това, че подготовката е
Коментари Харесай

Коя е „Болестта Х“? Чака ли ни нова пандемия?

Световната здравна организация към този момент сигнализира преди този момент, че подготовката е значима, с цел да се избегнат следствията от пандемията поради COVID-19.

 

Коя е „ Болестта X “? Хипотетичен термин, който СЗО приема, с цел да отбелязя незнайно към този момент инфекциозно заболяване, способно да провокира зараза, в случай че се популяризира в няколко континента.

Терминът е признат преди Коронавирус пандемията. „ Болест Х “ е заместващо име, което е основано от СЗО през февруари 2018 година в листата с предпочитани заболявания на проекта, с цел да показа предполагаем, незнаен патоген, който може да провокира бъдеща зараза.

Според специалисти би трябвало да се форсира внезапно достигането на бета-тестове, ваксини и медикаменти, които могат да избавят човешки животи.

Напоследък не сме очевидци на някои световни епидемии от заболявания: (тежък изострен респираторен синдром), свински грип, близкоизточен респираторен синдром, ебола и COVID-19. Здравни специалисти се опасяват идната огромна пандемия да настъпи и да е даже по-опасна от тази от COVID-19.

Макар че за „ Болест Х “ не се знае, че към този момент е на земята, откриватели и учени се надяват, че те са първите, които би трябвало да изготвят проект за битка с вируса и да приготвят здравната система, в случай че той се трансформира в пандемия.

По време на Световния стопански конгрес един от панелите, наименуван „ Подготовка за „ Болестта Х “, в който водещ беше представителят на СЗО доктор Тедрос Адханом Гебрейесус, беше отдаден на „ новите старания, които са нужни, с цел да се приготвят здравните системи за многочислените провокации, които предстоят “, в случай че се появи пандемия с по-смъртоносен темперамент.

75% от новите заболявания, които се появяват са такива, които се популяризират от животните и доближават до хората.

Ефектът на хората върху климата и световното пътешестване спомагат за разпространяването на заболявания, пренасяни от животни.

Това плюс урбанизацията, пренаселеността и международната търговия, основава съвършената среда за появяването на още пандемии, в което някои специалисти имат вяра.

Как светът да се приготви за идната пандемия? СЗО към този момент е почнала да ползва ограничения за подготовка за нова зараза. Сред тях са пандемичен фонд и „ център за трансфер на технологии “ за Южна Африка, който ще подкрепи локалното произвеждане на ваксини и ще помогне за превъзмогване на проблемите с неравенството сред богатите и бедните страни.

Европейският център за надзор и предварителна защита на болесттите предлага в отчета си от 2022 година да се укрепят съществуващите системи, вместо да се създават нови за пандемията. Освен това предизвикват да се направи тест на всички нови системи преди началото на нова пандемия.

За юни 2022 година СЗО разгласява 10 оферти за обезпечаване на непрестанно, систематично събиране, разбор и пояснение на данни, свързани със здравето, оповестява още bTV.

В предлагането се споделя, че „ ефикасната система за наблюдаване на болесттите е значима за откриването на огнища на заболявания, преди те да се разпространят, да лишават човешки живот и да станат сложни за управление “.

СЗО също по този начин се съгласява да каже, че епидемиите не постоянно идват от разпознат източник, а „ могат да бъдат породени от патоген, който в никакъв случай не е бил забелязван като извършител на човешки заболявания “.

И множеството учени се надяват на по-голям прогрес в технологията на имунизациите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР