Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините

...
Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините
Коментари Харесай

СЗО иска да спре употребата на трансмазнините до 5 години

Световната здравна организация (СЗО) показа проект за унищожаване на трансмазнините от международния пазар на храни през идващите пет години, заяви bTV.
Употребата на трансмазнини, присъщи за готовите печива и модифицирани храни, води до над 500 хиляди смъртни случая всяка година.
" Това е спешно ниво и е най-сериозният фронт, на който да се борим ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус на конференция в Женева.
Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде прибавен водород, с цел да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните специалисти индустриалните трансмазнини могат да бъдат сменени с масло от канола или с други артикули.
Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните артикули.
Трансмазнини, или хидрогенирани мазнини, се употребяват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, поради по-голямата им продължителност.
Според СЗО обаче те усилват заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания с 21%, а смъртността от тях – с 28%.
Световната здравна организация предлага трансмазните да не надвишават 1% от дневния хранителен банкет.
" Трансмазнините са нездравословен съставен елемент, който може да бъде отстранен елементарно и без огромни разходи”, съобщи Франческо Бранка, началник на дирекция „ Хранене за здраве и развиване " към СЗО.
Премахването на трансмазнините може да бъде реализирано до 5 години, защото процесът към този момент е в ход, уверени са от Световната здравна организация.
Дания е отстранила тези мазнини преди 15 години. Съединени американски щати и други 40 страни взимат съществени ограничения за премахването им.
СЗО упорства приблизително развитите и по-слабо развитите стопански системи да се включат в борбата, добави още Бранка
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР