Световната здравна организация (СЗО) отмени глобалното извънредно положение, въведено заради

...
Световната здравна организация (СЗО) отмени глобалното извънредно положение, въведено заради
Коментари Харесай

СЗО отмени глобалното извънредно положение, въведено заради COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) анулира световното изключително състояние, въведено поради COVID-19, съобщи Ройтерс. Според СЗО заболяването е престанала да съставлява незабавна обстановка за международното опазване на здравето. Новината е значима стъпка към излизането от пандемията, която лиши живота на над 6,9 милиона души, аргументи тежки разтърсвания в международната стопанска система и се отрази тежко на хората и публичните връзки.
 
Кризисният комитет СЗО за първи път разгласи, че КОВИД-19 провокира най-високо равнище на паника преди повече от три години – на 30 януари 2020 година. Този статут оказва помощ за фокусирането на интернационалното внимание върху опасността за опазването на здравето, както и за усилването на съдействието в основаването на ваксини и протокол за лекуване на болестта.
 
Отмяната на паниката е знак за напредъка, който светът реализира в тези сфери, само че COVID-19 ще продължи да е измежду нас даже и към този момент да не провокира такова равнище на паника, съобщи СЗО. " COVID-19 промени както света, по този начин и самите нас. Така и би трябвало да бъде. Ако още веднъж изпаднем в ситуацията, в което бяхме преди появяването на ковид, това би означавало, че не сме си научили уроците и че сме предали бъдещите генерации ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
 
По данни на СЗО смъртността от ковид се е забавила. По време на пика на пандемията през януари 2021 година седмично имаше над 100 000 смъртни случая, а през седмицата от 17 до 23 април жертвите на болестта бяха малко над 3500. СЗО не афишира началото, нито края на пандемиите, макар че през март 2020 година стартира да дефинира разпространяването на ковид като пандемия.
 
Миналата година американският президент Джо Байдън съобщи, че пандемията е завършила. Подобно на редица други страни, най-голямата международна стопанска система стартира да анулира изключителните ограничения поради разпространяването на ковид в страната.
 
През април предходната година Европейски Съюз разгласи, че изключителната фаза на пандемията е завършила, а през декември районният шеф на СЗО за Африка доктор Матшидисо Моети сподели, че е време целият континент да премине към обикновен надзор на разпространяването на ковид.
 
Отмяната на изключителното състояние би могло да значи, че се поставя край и на ограниченията за интернационално съдействие и финансиране на битката с пандемията или че фокусът ще се реалокира другаде. Много страни към този момент се приспособиха към това състояние, тъй като в редица райони пандемията отшумя, отбелязва Ройтерс.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР