Световната здравна организация (СЗО) каза днес, че е регистрирала 703

...
Световната здравна организация (СЗО) каза днес, че е регистрирала 703
Коментари Харесай

СЗО съобщи за над 700 нападения срещу здравни обекти в Украйна

Световната здравна организация (СЗО) сподели през днешния ден, че е записала 703 набези против здравни обекти в Украйна от началото на съветската инвазия, заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8284
" Това е очевидно нарушаване на интернационалното филантропично право и разпоредбите на войната ", съобщи районният шеф на СЗО Ханс Клуге в Киев. Според него това е най-голямата офанзива против опазването на здравето на европейска територия от Втората международна война.

" Продължаващите набези против здравна и енергийна инфраструктура значат, че стотици лечебни заведения и здравни обекти към този момент не са изцяло функциониращи, изпитващи дефицит на гориво, вода и електричество за облекчаване на главните потребности ", сподели той.

По думите му " половината енергийна инфраструктура на Украйна е или развалена, или разрушена ". " Днес 10 милиона души – една четвърт от популацията, са без ток ", съобщи Клуге.

Прогнозираните температури от минус 20 градуса съставляват сериозна заплаха за здравето. " Студеното време може да убива ", сподели той, като посочи, че " тази зима ще бъде опасност за живота на милиони хора в Украйна ".

Освен това по думите му " мнозина ще бъдат принудени да се извърнат към различни способи за отопление като въглища или дърва или потреблението на захранвани с дизелово гориво генератори, или електрически отоплителни уреди ". " Това носи здравни опасности, в това число излагането на отровни субстанции, а също инцидентни изгаряния и пострадвания ", сподели Клуге.

Според него " всичко това се отразява съществено върху психическото здраве на хората в Украйна ". " Около 10 милиона души са застрашени от душевен разстройства, мощен стрес, тревога, меланхолия, приложимост на упойващи или наркотични субстанции и посттравматично стресово разстройство ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР