Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че броят на пушачите по

...
Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че броят на пушачите по
Коментари Харесай

СЗО: Пушачите по света намаляват

Световната здравна организация (СЗО) пресметна, че броят на пушачите по света е понижен с 19 милиона души през последните две години, заяви Агенция Франс Прес. За същия интервал популацията на планетата се е нараснало.
По данни на СЗО броят на пушачите през днешния ден е 1,25 милиарда души, сподели шефът на СЗО за поощряване на здравето Рудигер Крех. Той уточни, че има особености в данните за Европа, където броят на дамите, употребяващи тютюн, от време на време е двойно над междинното за света и спада по-бавно спрямо други райони на света.
Използването на тютюн включва тютюнопушене, дъвчене на тютюн и потребление на снус. В СЗО са разтревожени и от използването на електронни цигари, които не съдържат тютюн, а съдържащи никотин течности. От организацията споделят, че те са тъкмо толкоз рискови за здравето, колкото и продуктите с тютюн.
Крех разказа дейностите на тютюневата промишленост в областта на електронните цигари, ориентирани към възпитаници, като незаконни. Той приказва за хиляди усети като " гумени мечета " или " ванилов сладолед ", които надали са били основани за възрастни. Крех приветства възбраната за електронни цигари в някои страни и прикани другите прецизно да контролират продуктите. Всички усети би трябвало да бъдат неразрешени, сподели Крех и добави, че електронните цигари са създали децата пристрастени към никотин.
През 2000 година всеки трети възрастен е употребен тютюн, през 2022 година този брой е понижен до всеки пети, оповестиха от СЗО. Общо 56 страни са на път да реализират задачата за понижаване на използването на тютюн с 30 на 100 до 2025 година спрямо 2010 г. 
От СЗО приветстваха Бразилия, която към този момент е постигнала понижение с 35 на 100, и Нидерландия, която съвсем е достигнала спад с 30 на 100.
По данни на СЗО в Югоизточна Азия потребителите на тютюн са най-голям дял от популацията. Той спада доста и съгласно актуалните трендове районът ще е в по-добра позиция от Европа до 2030 година В Европа се чака приблизително 23 на 100 от популацията да употребява тютюн през 2030 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР