Световната здравна организация съобщи, че шест африкански държави - Египет,

...
Световната здравна организация съобщи, че шест африкански държави - Египет,
Коментари Харесай

СЗО: 6 държави в Африка получават ноу хау за иРНК ваксини

Световната здравна организация заяви, че шест африкански страни - Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка и Тунис - ще бъдат първите на континента, които ще получат технологията, нужна за произвеждане на иРНК ваксини, оповестява " Ройтерс ".

Проектът за трансфер на технологии, стартиран предходната година, има за цел да помогне на страните с ниски и междинни приходи да създават иРНК ваксини в мащаб и в сходство с интернационалните стандарти.

Технологията иРНК е употребена от компании като Pfizer-BioNTech и Moderna за техните ваксини против COVID-19.

СЗО сътвори своя световен център за трансфер на технологии за иРНК, откакто фирмите приоритизираха продажбите на ваксини за държавните управления, които биха могли да платят най-високата цена. Това означаваше, че страните с ниски и междинни приходи останаха на опашката за прераратите против COVID-19.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че пандемията от ковид е посочила по какъв начин разчитането на няколко компании за доставка на световни публични богатства е по едно и също време ограничаващо и рисково.

В средносрочен и дълготраен проект най-хубавият метод за справяне със незабавни здравни обстановки и постигане до универсално здравно покритие е увеличението на потенциала на всички райони за произвеждане на здравните артикули, от които се нуждаят, акцентира той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса похвали самодейността и прикани световната скица за разпространяване на ваксини COVAX и алианса за ваксини GAVI да купуват ваксини от локални индустриални центрове.

Липсата на пазар за ваксини, създадени в Африка, е нещо, което би трябвало да тревожи всички ни, съобщи той и добави, че организации като COVAX и GAVI би трябвало да се ангажират да купуват ваксини от локални производители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР