Световната здравна организация призова незабавно“ да бъдат дарени 10 млн.

...
Световната здравна организация призова незабавно“ да бъдат дарени 10 млн.
Коментари Харесай

СЗО призова да бъдат дарени 10 млн. дози ваксини на COVAX

Световната здравна организация прикани „ неотложно “ да бъдат дарени 10 млн. дози ваксина против COVID-19 на системата COVAX, която да ги разпредели на нуждаещи се страни, съобщи CGTN.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус съобщи по време на конференция, че нарасналото търсене на ваксини е довело до закъснение при обезпечаването на десетки милиони дози, на които разчита системата COVAX.

Той също по този начин изрази угриженост, че три месеца след началото на годината 36 страни към момента чакат първите дози ваксини, с които да стартират имунизационните си акции.

„ От тях 16 се чака да получат първите си дози от COVAX в идващите 15 дни. Това оставя 20 страни, които са подготвени да стартират имунизация и чакат ваксини. COVAX също е подготвена за деяние, само че ние не можем да доставим ваксини, които нямаме “, разяснява Гебрейесус.

„ Стартирането на имунизацията до 100-ния ден на годината е разгадаем проблем. COVAX има незабавна потребност от 10 млн. дози, с цел да могат тези 20 страни да стартират да имунизират техните здравните служащи и възрастни хора през идващите седмици “, добави той.

В началото на годината Гебрейесус прикани за световно съдействие, с цел да се подсигурява, че имунизацията против COVID-19 ще стартира във всички страни по света в границите на първите 100 дни от годината.

Той означи, че 10 млн. дози „ не са доста и надалеч не са задоволително, само че са начало “.

По думите му има доста фактори, които способстват за актуалното закъснение на разпространяването на ваксини в световен проект.

„ Както знаете, двустранните съглашения, възбраните за експорт, имунизационния шовинизъм и имунизационната дипломация провокираха изкривявания на пазара, с огромно неравноправие сред търсене и предложение ”, добави той.

Според него има няколко страни, които биха могли да дарят ваксини без това да се отрази съществено на техните имунизационни акции.

По данните на СЗО досега 177 страни и територии са почнали да имунизират популацията си, като посредством системата COVAX  са разпределени на 32 млн. дози ваксини в 61 страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР