Световната здравна организация обяви днес глобално извънредно положение във връзка

...
Световната здравна организация обяви днес глобално извънредно положение във връзка
Коментари Харесай

Заради епидемията от ебола: СЗО обяви глобално извънредно положение

Световната здравна организация разгласи през днешния ден световно изключително състояние по отношение на епидемията от ебола три дни откакто в граничен град на Демократична република Конго беше регистриран случай на болестта, предадоха международните организации.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прикани междунароната общественост да удвои напъните в битката с заболяването.

"Трябва да работим дружно с ДРКонго, с цел да сложим завършек на тази зараза и да изградим по-добра здравна система ", добави той.

Епидемията от ебола към този момент умъртви 1668 души в отдалечени и обхванати от спор зони на страната от август предходната година. За четвърти път СЗО задейства процедурата за интернационална изключителна обстановка от 2009 година до момента. В един от тези четири пъти отново ставаше дума за ебола и това беше през 2014 година Тогава заболяването лиши живота на 11 000 души в Западна Африка.

Задействането на процедурата значи, че става дума за сериозна, неочаквана, необикновена или непредвидена обстановка със здравни последствия оттатък националните лимити на засегнатата страна, което може да изисква неотложно интернационално деяние, напомня Франс прес.

В неделя пациент бе диагностициран с ебола в граничния град Гома, в съседство с Уганда и Руанда. Той умря два дни по-късно. В града има въздуши връзки с Уганда, Етиопия и Киншаса. Сега управляващите на ДР Конго ревизират с какъв брой души е бил в контакт болният.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР