Световната здравна организация обяви, че епидемията от Ебола, която започна

Световната здравна организация обяви, че епидемията от Ебола, която започна ...

СЗО обяви края на епидемията от Ебола в Гвинея


Световната здравна организация обяви, че епидемията от Ебола, която започна в Гвинея през февруари 2021 г., е победена.

"Днес беше обявен краят на епидемията от треската ебола, която избухна в Гвинея в средата на февруари. Гвинейските здравни власти обявиха епидемията на 14 февруари 2021 г., след като бяха открити три случая в Гуеке, селска общност в южната префектура Нзерекоре, в същия регион, където болестта се появи за първи път през 2014-2016 г., а след това се разпространи в съседните страни Либерия, Сиера Леоне и отвъд техните предели." - се казва в съобщение на сайта на СЗО.

По данни на организацията, по време на епидемията в последното огнище в Гвинея са регистрирани 16 потвърдени и 7 вероятни случая на заболяването. Болестта отне живота на 12 души, 11 оживяха.

Ебола е остра вирусна инфекция, силно заразна.

СЗО е помогнала в района на епидемията да бъдат доставени около 24 000 дози ваксини срещу ебола и е подпомогнала ваксинацията на близо 11 000 души, изложени на висок риск. На място работеха над 100 експерти от организацията.

"Макар че това огнище на ебола пламна в същия район, където и миналата епидемия от заболяването в Западна Африка, при която загинаха 11 000 души, благодарение на иновациите и научените уроци Гвинея успя да се пребори с разпространението на вируса за четири месеца", заяви шефът на местния офис на СЗО Мачидисо Моети.

Секвенирането на генома показва, че вирусът, причинил последното огнище в Гвинея, е аналогичен на вируса, изолиран по време на епидемията от 2014-2016 г. Гвинейските здравни власти възобновиха наблюдението на оцелелите, за да им осигурят по-нататъшна подкрепа.

Източник: cross.bg