Световната здравна организация обяви, че епидемията от Ебола, която започна

...
Световната здравна организация обяви, че епидемията от Ебола, която започна
Коментари Харесай

СЗО обяви края на епидемията от Ебола в Гвинея

Световната здравна организация разгласи, че епидемията от Ебола, която стартира в Гвинея през февруари 2021 година, е победена.

" Днес беше разгласен краят на епидемията от треската ебола, която избухна в Гвинея в средата на февруари. Гвинейските здравни управляващи оповестиха епидемията на 14 февруари 2021 година, откакто бяха открити три случая в Гуеке, селска общественост в южната префектура Нзерекоре, в същия район, където заболяването се появи за първи път през 2014-2016 година, а по-късно се популяризира в прилежащите страни Либерия, Сиера Леоне и оттатък техните лимити. " - се споделя в известие на уеб страницата на СЗО.

По данни на организацията, по време на епидемията в последното огнище в Гвинея са регистрирани 16 доказани и 7 евентуални случая на болестта. Болестта лиши живота на 12 души, 11 оживяха.

Ебола е остра вирусна зараза, мощно заразна.

СЗО е помогнала в региона на епидемията да бъдат доставени към 24 000 дози ваксини против ебола и е подкрепила имунизацията на близо 11 000 души, изложени на висок риск. На място работеха над 100 специалисти от организацията.

" Макар че това огнище на ебола пламна в същия регион, където и предходната зараза от болестта в Западна Африка, при която починаха 11 000 души, с помощта на нововъведенията и научените уроци Гвинея съумя да се пребори с разпространяването на вируса за четири месеца ", съобщи шефът на локалния офис на СЗО Мачидисо Моети.

Секвенирането на генома демонстрира, че вирусът, предизвикал последното огнище в Гвинея, е подобен на вируса, изолиран по време на епидемията от 2014-2016 година Гвинейските здравни управляващи възобновиха наблюдението на оживелите, с цел да им обезпечат по-нататъшна поддръжка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР